Valér
-1 °C
0 °C

Hat hónap börtön India legnagyobb techcsalásáért

2014.12.10. 16:17

Hat hónap börtönre ítélték az indiai Satyam Computer Services alapítóját, Ramalinga Raju, mert még 2009-ben kiderült, hogy 1,4 milliárd értékben manipulálták a cég könyvelését. Raju már akkor lemondott, az ügyet pedig azóta India legnagyobb vállalati csalásának tartják. 

Most a helyi indiai bíróság hat hónap börtönre ítélte Rajut és másokat – írja a Times of India. A védők fellebbeztek. Az ítéletet hivatalosan december 23-án hirdetik ki.  2009 óta a bíróság háromezer dokumentumot vizsgált meg és 226 tanút hallgatott ki. 

Az ügy akkor nőtt hatalmasra, amikor Raju elismerte, hogy manipulálta a nyereségeket a cégnél, majdnem egymilliárddal az elmúlt pár évben. Beismerőlevelében azt írta: „olyan volt, mint lovagolni egy tigrisen, de nem tudni, mikor szálljunk le, hogy ne egyen meg”. 

Satyam Computer Servicest végül 2012-ben vette meg az indiai kiszervezéssel foglalkozó techóriás, a Tech Mahindra. Az egymilliárd dolláros üzlet 2,4 milliárdot érő céget hozott létre, és 75 ezer munkahelyet 54 országban.