Judit
3 °C
7 °C

Céloz, lő és talál az amerikaiak lézerágyúja

2014.12.11. 09:26

Három, az éles körülményekre a lehető legjobban hasonlító teszt során is kivételesen jól teljesített az amerikai haditengerészet lézerágyúja.

A USS Ponce nevű, a Perzsa-öbölben szolgáló hadihajóra felszerelt, egyelőre csak kísérleti jelleggel használt fegyver először két, mozgó motorcsónakra szerelt fegyverutánzatot lőtt szét anélkül, hogy bármi másban komolyabb kár keletkezett volna a csónakban, aztán egy Scan Eagle típusú drónt szedtek le vele mindenféle komolyabb nehézség nélkül.

A lövések egyenként kevesebbe kerültek, mint egy dollár, ami elég költséghatékony megoldás lehet a jövő fegyvereinél még akkor is, ha az egész lézerfegyveres projekt fejlesztése dollármilliókat emésztett fel. A hasonló célokra használt, hagyományos fegyverekből tüzelt lőszerek és rakéták ára akár az ezer dollárt is elérheti.

A fegyverrendszer nemcsak pontos és alacsony költségekkel üzemeltethető, de kiváló optikája ráadásul a veszélyes helyzetek korai felismerését is segítheti. A sikeres próbák után a haditengerészet komolyan fontolgatja, hogy hasonló lézerágyúval szereli fel több másik hajóját is. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?