Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Céloz, lő és talál az amerikaiak lézerágyúja

2014.12.11. 09:26

Három, az éles körülményekre a lehető legjobban hasonlító teszt során is kivételesen jól teljesített az amerikai haditengerészet lézerágyúja.

A USS Ponce nevű, a Perzsa-öbölben szolgáló hadihajóra felszerelt, egyelőre csak kísérleti jelleggel használt fegyver először két, mozgó motorcsónakra szerelt fegyverutánzatot lőtt szét anélkül, hogy bármi másban komolyabb kár keletkezett volna a csónakban, aztán egy Scan Eagle típusú drónt szedtek le vele mindenféle komolyabb nehézség nélkül.

A lövések egyenként kevesebbe kerültek, mint egy dollár, ami elég költséghatékony megoldás lehet a jövő fegyvereinél még akkor is, ha az egész lézerfegyveres projekt fejlesztése dollármilliókat emésztett fel. A hasonló célokra használt, hagyományos fegyverekből tüzelt lőszerek és rakéták ára akár az ezer dollárt is elérheti.

A fegyverrendszer nemcsak pontos és alacsony költségekkel üzemeltethető, de kiváló optikája ráadásul a veszélyes helyzetek korai felismerését is segítheti. A sikeres próbák után a haditengerészet komolyan fontolgatja, hogy hasonló lézerágyúval szereli fel több másik hajóját is.