Ivó, Milán
12 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A japánok már vehetnek hidrogénautót

2014.12.15. 17:30

A Toyota hétfőn elkezdte árusítani Japánban a sorozatgyártásban előállított hidrogénüzemű autóját, amelynek nincs károsanyag-kibocsátása – írja az MTI.

A japánul jövőt jelentő Mirai modellből hétszázat gyártanak az év végéig, ezekből négyszázat értékesítenek a hazai piacon. Ha a kereslet erősnek bizonyul, a Toyota bővítheti a gyártást. A tervek szerint jövőre kezdik el árulni Nyugat-Európában (Nagy-Britanniában, Németországban és Dániában) és az Egyesült Államokban is.

A Toyota Mirai típust villanymotor hajtja, a működéshez szükséges elektromos áramot a folyékony hidrogénnel feltöltött üzemanyagcella biztosítja. Ebben hidrogén és oxigén egyesülésével termelődik áram, a melléktermék tiszta vízpára. Egy feltöltés mindössze 3 percig tart, és utána 650 kilométert lehet vele autózni.

A legnagyobb problémát a környezetbarát autó feltöltése jelenti. A technológia új, így a folyékony hidrogént kínáló töltőállomásokból kevés van, és kiépítésük nagyon költséges. Japánban is csak a négy nagy metropolisz – Tokió, Oszaka, Nagoja és Fukuoka – térségében kínálják eladásra a Mirait, mert a működtetéshez szükséges infrastruktúra csak itt áll rendelkezésre. A japán kormány azt szeretné elérni, hogy 2016-ra száz hidrogénkút üzemeljen a jelenlegi mintegy negyven helyett. Egy-egy ilyen töltőállomás kiépítése 400-500 millió jenbe (835 millió egymilliárd forint közötti összegbe) kerül.

A Mirai ajánlott fogyasztói ára 7 millió 236 ezer jen (több mint 15,1 millió forint), a japán kormány azonban 2,02 millió jennel (több mint 4,2 millió forinttal) támogatja az autó vásárlását, így a végső ár 5,2 millió jen. A Nikkei című gazdasági napilap értesülései szerint máris mintegy ezer megrendelés érkezett az autóra. A Toyotánál ezt nem erősítették meg, csupán annyit közöltek, hogy az eredetileg kitűzött értékesítési célszámot, a négyszázat meghaladja az előrendelések száma.

A Honda is hasonló projekten dolgozik, a szériában gyártott modelljük megjelenése 2016 elejére várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!