Jenő
-3 °C
6 °C

Már a francia űrügynökség is a Google wifilufiját fújja

000 Hkg8700434
2014.12.15. 16:32

A Google még 2011-ben kezdett el dolgozni a Project Loon nevű terven, amelynek a lényege, hogy vezeték nélkül, óriási léggömbökkel juttassák el a netet a világ nehezebben elérhető pontjaira. A francia űrügynökség (CNES) most bejelentette, hogy már egy éve együttműködnek a projektben a Google X laborjával.

A CNES a tesztek adatainak elemzésében és a léggömbök tervezésében asszisztál, cserébe a Google a sztratoszférába tervezett hosszú távú léggömbutak kivitelezésében segíti az ügynökséget. Jelenleg egyébként 100 napig képesek egyhuzamban a levegőben maradni a léggömbök.

Nincs egyetlen megoldás egy ilyen nagy, komplex problémára. Ezért dolgozunk világszerte olyan szakértőkkel, mint a CNES, hogy [...] a széllel juttassunk internetet távoli helyekre

– mondta a projektért felelős Google-igazgatóhelyettes, Mike Cassidy, aki korábban már az ausztrál Telstrával is kötött megállapodást a projekt részeként.

A CNES részéről pedig Marc Pircher, a Toulouse-i központ igazgatója mondta el, hogy a Project Loont először irreális elképzelésnek tartotta, de végül mégis megszületett a megállapodás, mert az ötlet mögött álló csapatnak olyan kiváló ötletei vannak, amelyekből ők is sokat profitálhatnak. A CNES 50 éve ereget léggömböket a sztratoszférába, amelyek az együttműködés eredményeként akár tízszer olcsóbbak is lehetnek a jövőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?