Szilárda
-4 °C
3 °C

Sosem szúrná ki, hogy az a tonhal egy robot

2014.12.15. 09:56

Robothalat tesztel az amerikai haditengerészet. Az igazi állat mozgását és méretét utánzó GhostSwimmer, vagyis szellemúszó nevű víz alatti szerkezetet most először tesztelték a Little Creek-i támaszponton a Silent NEMO, vagyis Csendes NEMO fedőnevű projekt keretein belül.

A másfél méteres és 45 kilós, leginkább tonhalra hasonlító robot 25 centiméteres vízben is képes működni, és akár 90 méter mélyre is lemerül, ha a távirányítót kezelő szakember ezt mondja neki. A robottonhal nem csak azért jó megoldás, mert rosszabb látási viszonyok között nehéz megmondani, hogy nem egy igazi állatról van szó, hanem mert jóval csendesebb is, mint a hasonló méretű, propellermeghajtású járművek.

A GhostSwimmert ugyanis nem hajócsavar hajtja, hanem az igazi halakhoz hasonlóan a farokúszójával hajtja magát előre. A hivatalos közlemény szerint a robot kivételesen hosszú ideig képes akár önmagát irányítva is a vízben maradni, és csak azért kell néha a felszínre emelkednie, hogy a szerzett adatokat elküldje a bázisnak. A robothal fejlesztőinek célja az, hogy olyan eszközt fejlesszenek, amivel a felderítés és egy terület megfigyelése mellett a saját hajók víz alatti részeinek vizsgálatát is el tudják végezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!