Ágnes
-5 °C
2 °C

Az Apple leállította az orosz webshopját a gyenge rubel miatt

2014.12.17. 10:24

A Bloomberg információi szerint az Apple a rubel árfolyamzuhanása miatt átmenetileg felfüggesztette az oroszországi online kereskedését. Az oroszok pénzének értéke a felére csökkent egy év alatt a dollárhoz viszonyítva, az orosz gazdaság az elemzők szerint 1998 óta nem látott bajban van.

Az ország fizetőeszközének gyengülése, a vásárlóerő csökkenése természetesen az importcikkek piacán is érezteti a hatását, és az Apple lépése egyike a legdurvább jeleknek. Azt jelzi, hogy az oroszoknak nem csak többet kell fizetniük a külföldi termékekért, de a pénzük már annyit sem ér, hogy a kereskedők egyáltalán esélyt adjanak a vásárlásra.

Az orosz gazdaság az olajár csökkenése, az ukrán események miatt bevezetett nyugati szankciók, illetve a belső bizalom csökkenése mellett nem tűnik olyan nagy dolognak az, hogy az emberek nem vehetnek iPhone-t maguknak a neten, de ha úgy nézzük, hogy a világ legértékesebb vállalatainak egyike vonult ki az országból, az máris rosszabbul hangzik.

Főleg akkor, ha tudjuk, hogy nem is olyan régen az orosz piac még az egyik legfontosabb cél volt az Apple számára, tele gazdag emberrel, akik hajlandók lennének akár milliókat is kiadni például egy 24 karátos arannyal bevont okosóráért. A Bloomberg az Apple-t is megkereste az ügyben, egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!