Aliz
6 °C
14 °C

Lehet élni a Google nélkül, csak rosszabbul

2014.12.17. 11:45

Spanyolországban derült ki, mivel jár az, amikor egy ország internetes szokásaiból erővel kitolják a Google szolgáltatásainak egy részét. A spanyol törvényhozás - a helyi médiavezérek közreműködésével - olyan szabályozást hozott, amely szerint a honlapok linkjeit összegyűjtő, úgynevezett aggregátoroldalaknak fizetniük kell a linkelt cikkek eredeti tulajdonosának.

Vagyis a Google-nek a Hírek szolgáltatásba bekerülő linkek után kellett volna fizetnie a spanyol újságoknak. A Google inkább megszüntette a szolgáltatást, és gyorsan kiderült, hogy az újságok nem is járnak olyan jól azzal, ha a Google nem keres pénzt azzal, hogy egy helyen gyűjti össze a máshol megjelentetett híreket. A Google hivatalosan ráadásul azt állította, hogy pont azért szüntetik meg a spanyol Google Newst, mert abból egy fillér hasznunk nem volt, és csak azért üzemeltették, hogy a spanyol újságoknak segítsenek.

A spanyol internetforgalmat figyelő cégek szerint ebben lehetett valami: a Google hírgyűjtő szolgáltatásának lekapcsolása után a spanyol híroldalak forgalma két számjegyű százalékkal esett vissza a korábbi hét azonos napjának forgalmához képest. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy nem a Google az, aki bukik ezen a történeten, hanem pont az újságok, akik azt gondolták, hogy az általuk előállított tartalmon élősködő világcég kipöckölése jót tesz majd az üzletnek.

Nem kizárólag a netes újságok gondolkoznak így, és nem csak a spanyoloknál vannak hasonló törekvések. Itthon is volt hasonló kezdeményezés, bár korántsem jutott el ilyen messzire: a hazai ár-összehasonlító és használtpiac-oldalak egy kerekasztal-beszélgetés során mondták el, milyen szemét a Google akkor, amikor a saját piacmegoldását kényszeríti rá az internetezőkre. Azt azonban még ők is elismerték, hogy az oldalukra beeső internetes forgalom tekintélyes része a Google keresőjéből érkezik.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az élet lehetetlen a Google valóban domináns szolgáltatásai nélkül, csak annyit mutat meg, mennyivel bonyolultabb a Google nélküli élet, mint ahogy azt más szolgáltatók gondolják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?