Ödön
1 °C
11 °C

Nemzetbiztonsági ügy a Sony elleni támadás

2014.12.19. 07:06

Nemzetbiztonsági ügynek nevezte a Fehér Ház a Sony Pictures elleni hackertámadást, és erőteljes választ ígért, a kormányzati körökből kiszivárgott információk ellenére azonban egyelőre nem tette közvetlenül felelőssé Észak-Koreát az ügyért, amely többek közt mozihálózatok elleni fenyegetésekhez, valamint ahhoz vezetett, hogy a filmstúdió nem mutatja be a kommunista rezsim által kifogásolt új vígjátékát, írja az MTI.

Barack Obama elnök szoros figyelemmel kíséri a kibertámadás ügyét, mondta Josh Earnest fehér házi szóvivő. Szakértők ugyanakkor a lehetséges válaszlépésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy egy esetleges kiber-ellentámadás vagy újabb büntetőintézkedések hatásai korlátozottak lennének.

A folyamatban lévő vizsgálat miatt névtelenül megszólaló amerikai kormányzati források szerdán azt közölték, a három héttel ezelőtti támadás vizsgálata összefüggésbe hozta az elkövetőket Észak-Koreával. Az erről szóló hírek megjelenése előtt néhány órával a Sony a mozihálózatokat ért fenyegetések miatt visszavonta a The Interview című filmjének bemutatóját. A vígjáték két újságíróról szól, akiket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez, hogy öljék meg Kim Dzsongunt, a kommunista ország vezetőjét.

Észak-Korea egy magas rangú ENSZ-diplomatája nem kommentálta a vádakat, miszerint Phenjan áll a stúdió elleni akció mögött. Az NBC amerikai tévécsatorna híradója viszont részleteket közölve arról számolt be csütörtök este, hogy az amerikai hatóságok úgy vélik, a támadás Észak-Koreából indult, majd tajvani szervereken futott keresztül.

Szakértők közben arra számítanak, hogy hasonló hackertámadásokra kell számítani filmstúdiók és más célpontok ellen, mert ezek nem fordítottak elegendő figyelmet a kiberbiztonságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?