Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Nemzetbiztonsági ügy a Sony elleni támadás

2014.12.19. 07:06

Nemzetbiztonsági ügynek nevezte a Fehér Ház a Sony Pictures elleni hackertámadást, és erőteljes választ ígért, a kormányzati körökből kiszivárgott információk ellenére azonban egyelőre nem tette közvetlenül felelőssé Észak-Koreát az ügyért, amely többek közt mozihálózatok elleni fenyegetésekhez, valamint ahhoz vezetett, hogy a filmstúdió nem mutatja be a kommunista rezsim által kifogásolt új vígjátékát, írja az MTI.

Barack Obama elnök szoros figyelemmel kíséri a kibertámadás ügyét, mondta Josh Earnest fehér házi szóvivő. Szakértők ugyanakkor a lehetséges válaszlépésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy egy esetleges kiber-ellentámadás vagy újabb büntetőintézkedések hatásai korlátozottak lennének.

A folyamatban lévő vizsgálat miatt névtelenül megszólaló amerikai kormányzati források szerdán azt közölték, a három héttel ezelőtti támadás vizsgálata összefüggésbe hozta az elkövetőket Észak-Koreával. Az erről szóló hírek megjelenése előtt néhány órával a Sony a mozihálózatokat ért fenyegetések miatt visszavonta a The Interview című filmjének bemutatóját. A vígjáték két újságíróról szól, akiket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez, hogy öljék meg Kim Dzsongunt, a kommunista ország vezetőjét.

Észak-Korea egy magas rangú ENSZ-diplomatája nem kommentálta a vádakat, miszerint Phenjan áll a stúdió elleni akció mögött. Az NBC amerikai tévécsatorna híradója viszont részleteket közölve arról számolt be csütörtök este, hogy az amerikai hatóságok úgy vélik, a támadás Észak-Koreából indult, majd tajvani szervereken futott keresztül.

Szakértők közben arra számítanak, hogy hasonló hackertámadásokra kell számítani filmstúdiók és más célpontok ellen, mert ezek nem fordítottak elegendő figyelmet a kiberbiztonságra.