Albin
0 °C
11 °C

Mindkét karja helyett aggyal irányítható robotkart kapott egy férfi

2014.12.21. 12:11

Leslie Baugh az első ember, aki mindkét amputált karja helyére a gondolataival irányítható művégtagot kapott . A férfi 40 évvel ezelőtt, áramütés miatt veszítette el a karjait, és most az amerikai John Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium egy kísérleti projektjének a keretében kapott új karokat, írja a Yahoo News tech rovata.

Baugh 10 nap gyakorlás után már képes polcról polcra mozgatni dolgokat, kizárólag a gondolataival irányítva a bionikus végtagokat. A férfin kipróbált technológiát már több mint egy évtizede elkezdték fejleszteni. A bionikus végtagok alkalmazása manapság már nem újdonság, sőt, olimpiát is rendeznek már a gondolatokkal irányított végtagokat vagy exoszkeletont használó sportolóknak, őket ugyanis a paralimpián nem engedik versenyezni. Baugh esetében az a különleges, hogy egyszerre két protézist kapott.

Ez áttörő újítás, és a férfinak is meg kellett szenvedni érte. Először a mellkasában található idegeket kellett "újratelepíteni", aztán sokat kellett gyakorolnia egy virtuális valóságban a végtagjai mozgatását. Ehhez ideg-monitorokat kapcsoltak a vállához, neki pedig arra kellett gondolnia, hogy megemeli a vállát, behajlítja a kezét vagy megmozgatja a csuklóját. Ha sikerült megteremtenie az idegi kapcsolatot, a virtuális keze megmozdult.

"Azt hiszem a bionikus fejlesztéseknek még csak az elejénél járunk. Olyan ez, mint az internet őskora,  hatalmas potenciál van ebben a területben. Az elkövetkező öt-tíz évben elképesztő fejlesztésekra számíthatunk" - mondta a protézis-program vezetője.

A bionikus végtagok már most is nagyon sok ember életét adták vissza, van, aki újra táncolhat a bionikus lábával, van, aki posztárra vált, és van, aki újra lát a bionikus szemével.