Szilvia
5 °C
16 °C

Dél-koreai atomerőműre támadtak hekkerek

2014.12.22. 14:01

Dél-Korea egyik nukleáris erőművében tesztelni kell az informatikai rendszereket, mert egy hekker adatokat lopott, és további támadásokkal fenyegetőzött. A Korea Hydro and Nuclear Power Co. (KHNP) erőművéről készült leírásokat múlt héten tette közzé az illető, akiről még nem tudják, hogy magányos elkövető-e, vagy egy egész csoport áll mögötte.

A KHNP közölte, hogy a kiszivárgott adatok nem veszélyeztetik az atomerőműveit, de hétfőn és kedden egy sor tesztet elvégeznek, hogy meggyőződjenek a rendszerek védettségéről. Érthető, hogy komolyan veszik a támadást, a hekker ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem állítják le karácsony előtt a cég három reaktorát, az emberek jobban teszik, ha távol tartják magukat azoktól.

A hekker a létesítmények légkondicionáló- és hűtőrendszeréről tett közzé műszaki leírásokat, valamint az alkalmazottak személyes adatait hozta nyilvánosságra közösségi oldalakon. A KHNP mindenesetre megnyugtatta a lakosságot, hogy az általuk alkalmazott technológiákról kritikus információ nem szivárgott ki, a reaktorok központi operációs rendszerét nem támadták meg a hekkerek.

Egyelőre nem tudni, hogy a reaktorokat érintő támadásnak van-e bármi köze a Sony Pictures filmstúdió rendszereinek feltöréséhez, melyben Észak-Koreára terelődött a gyanú. A reaktorok adatait eltulajdonító támadó az "atomreaktor-ellenes csoport elnöke" álnevet használta, ami nem az északi szomszéd érintettségére utal. Dél-Korea viszonylag gyakran vádolja meg északi szomszédját azzal, hogy kibertámadást intéz a bankjai, hírportáljai és állami weboldalai ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?