Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Fura hóborttá válhat 2025-re a magánszféra

2014.12.22. 10:44

Átfogó felmérést készített az internetes magánszféra jövőjéről a Pew Research Center. A 2500 szakértői véleményt összegző tanulmány arra kereste a választ, hogy létrejöhet-e 2025-re egy biztonságos, széles körben elfogadott infrastrukturális háttér, amely egyszerre segíti a vállalati innovációt és biztosítja a felhasználók magánéletének hatékony védelmét. A megkérdezett szakemberek többsége szerint a válasz:

nem.

A válaszadók 55 százaléka látja úgy, hogy a törvényalkotók és a techvilág vezető szereplői nem lesznek képesek arra, hogy a következő évtizedben megnyugtató megoldást találjanak napjaink digitális világának egyik legvitatottabb kérdésére. De a maradék 45 százalék is egyetértett velük abban, hogy az online élet eredendően nyilvános.

A magánszféra lesz az új tabu, és a következő generációk nem fogják értékelni és megérteni azt

– idézi az egyik jellemő véleményt a felmérés, amely megállapítja az összes szakértő által osztott alapvetéseket is, mint hogy a privát szféra és a biztonság a digitális világ alapvető kérdése, miközben a megfigyelés és felügyelet korábban soha nem látott mértékű és mindenhol jelen lévő, mi pedig egyre könnyebben osztunk meg magunkról személyes információt, a magánélettel kapcsolatos társadalmi normák pedig amúgy is folyamatosan változnak.

Szintén meghatározó a személyes adataink sorsában, hogy a szakértők szerint fegyverkezési verseny folyik a magánszféra védelmét és feltárását célzó technológiák között, a Dolgok Internete például egyre kiterjedtebbé válik és egyre többet tud rólunk, míg mi továbbra is elég keveset tudunk arról, hogyan tervezik ezek a technológiák biztonságosan kezelni az adatainkat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!