Szilvia
6 °C
16 °C

Tényleg megépülhet a Vasember szupervonata

2014.12.23. 14:29

Egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a Tesla- és Spacex-vezér Elon Musk legutóbbi képtelen ötlete. Az igazi Vasember először még tavaly júniusban beszélt a Hyperloop fantázianevű szupervonatról, amelyet a Hyperloop Transportation Technologies (HTT) nevű cég szeretne megépíteni. Most a terveket dolgozták ki, de már jövőre belekezdenének egy prototípus építésébe.

hyperloop-transport-technologies-2014-12-19-01-630x380

A Hyperloop az USA nagyvárosait föld alatti csövekkel kötné össze, amelyekben légnyomással hajtott kapszulavonatok lebegnének óránként 800 mérföldes (1300 kilométeres) sebességgel. A HTT a tervek kidolgozásához olyan cégek mérnökeit hívta segítségül, mint a Boeing, az Airbus vagy a Spacex. A szakemberek mind ingyen, a szabadidejükben dolgoznak a projekten, tőzsdei részvényekért cserébe. Rajtuk kívül a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszának hallgatói vesznek még részt a munkában, amelyet a Jumpstartfund nevű befektetőcég finanszíroz.

Egyelőre az útvonalakat, az állomásokat és magukat a kapszulákat dolgozták ki. A legnagyobb megoldandó feladat a kapszulák mozgatása a vákumcsövekben. Musk eredeti, sűrített levegős elképzelése helyett a HTT csapata inkább valamilyen mágneses megoldásban gondolkozik.

Ha jövőre valóban elkészülne a prototípus, a tervek szerint egy évtizeden belül eljutnának a végleges termékhez is. Ez az első szakaszra vonatkozik, amely Los Angelest és San Franciscót kötné össze, és 7-16 milliárd dollárba (2-4 billió forintba) kerülne. A végső cél, az országos hálózat azért még biztosan odébb van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?