Paszkál
10 °C
15 °C

10 gigabites a világ leggyorsabb internete

2014.12.29. 10:36

Lakossági felhasználók is megrendelhetik Minneapolisban, Minnesota államban az US Internet nevű szolgáltató 10 gigabit per másodperces csomagját. A családi netezgetéshez nincs szükség ekkora sebességre, de aki távmunkában dolgozik és csak felhőszolgáltatást vesz igénybe, annak minden gigabit számat. Csupán 400 dollárt, azaz körülbelül 100 ezer forintot kell félretenni a havidíjra.  

A 10 gigabites szolgáltatást azok igényelhetik, akiknél már most is üvegszálas hozzáférést használnak. A költségeket növeli, hogy a lakást is teljesen át kell drótózni, hiszen a hálózati eszközök - wifi routerek, switchek és Ethernet adapterek - legfeljebb 1 gigabites vezetékes hozzáférést tudnak kezelni.

Mennyire sok ez a 10 gigabit? Gondoljunk bele abba, hogy a merevlemezek széles körben leterjedt SATA III szabványa is csak 6 gigabites, és ennek a csatolónak csak a gépen belül kell mozgatnia az adatokat.

Az országos átlagok alapján is elképesztően gyors a minneapolisi szolgáltatás. A világelső Hongkong 72,49 megabittel vezet, és az Egyesült Államokban csupán 20,77 megabit az átlag.