Diána
12 °C
21 °C

Lefotóztak egy észak-koreai tengeralattjárót

2015.01.13. 11:05

Nemrég bizonyítékot találtak arra, hogy Észak-Koreának rakétaindításra is képes tengeralattjárója van. A fényképen látható, hogy a jármű parancsnoki tornyáról függőlegesen indíthatók ballisztikus vagy cirkálórakéták.

A fénykép az észak-koreai Sinpo Déli Hajógyárnál készült; a létesítményt az utóbbi időben jelentősen felfejlesztették. Úgy tűnik, nem volt hiábavaló a ráfordított pénz és erőforrás.

Az Amerikai-Koreai Intézet munkatársai úgy vélik, a tengeralattjáróról a Musudan közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta egy rövidebb változata indítható, de akár a Nodong közepes hatótávolságú rakéta, illetve a szilárd hajtóanyagú KN-02 kis hatótávolságú rakéta indítására is alkalmas lehet.

Egy rakétaindításra használható tengeralattjáró komoly kockázatot jelent Dél-Korea számára. A Johns Hopkins elemzői szerint viszont a látottak nem jelentik azt, hogy Észak-Korea közel járna a projekt befejezéséhez. Észak-Korea az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésével is bajban van, mivel hiányzik a szükséges technológia. Épp ezért egy rakétaindító tengeralattjáró megléte még nem garantálja, hogy tüzelni is tudnak vele.