Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Autós újság buktatta le a kísérleti orosz tengeralattjárót

2015.01.14. 10:17

Rájár a rúd a szupertitkos tengeralattjárókra. Tegnap egy észak-koreai modellről derítették ki, hogy ballisztikus és cirkálórakétákat is indíthat a fedélzetéről, mára pedig előkerült egy kép egy orosz tengeralattjáróról, amit az oroszok hétpecsétes titokként őriznek.

Az egészben a legviccesebb, hogy a kép kapásból a Top Gear autós magazin oroszországi kiadásának címlapján tűnt fel. És a lap szerkesztői nem is a tengeralattjárót akarták lefotózni. Az AC–12 jelű tengeralattjáró – becenevén Losharik – létezéséről már eddig is tudtak, de de normális fotót senki nem készített róla. A Top Gear viszont igen, és kapásból a címlapon hozták.

Pedig nem így akarták. Eredetileg a Mercedes-Benz GL450-et akarták címlapra tenni, és ez sikerült is – csakhogy a fotó a Fehér-tenger mellett készült, és a háttérben látszik az AC12. És hiába nem a tengeralattjáró van a fókuszban, valószínűleg ez a legjobb minőségű kép, amit valaha készítettek a Losharikről.

Véletlen? Aligha

Az sem zárható ki, hogy amit látunk, az az oroszok bújtatott propagandája, és így akarták demonstrálni a katonai ütőerejüket vérontás nélkül. (Hasonló célt szolgálnak a légtérsértés-közeli berepüléseik is.)

Egy ilyen húzásból mindenki jól jön ki. A Top Gearnek ez jó reklám; az oroszok tudhatták, hogy a haditechnikai portálok azonnal lecsapnak majd a sztorira; és egyelőre nem érkeztek hírek arról, hogy a Spetznaz a Top Gearre gyújtotta volna a szerkesztőséget. Mindez az támasztja alá, hogy szervezett akcióról van szó.

Viszont, ezt le kell szögezni, ez nem több spekulációnál.

Tíz éve nem tudunk róla semmit

Az ismert adatok alapján a Losharik atom-tengeralattjáró, vagyis saját nukleáris reaktora van, és akár 1000 méter mélységbe is lemerülhet. A fejlesztését még a nyolcvanas években indították, de 1988-ban elfektették, mivel problémák akadtak a finanszírozással – ez nem meglepő, akkoriban omlott össze a Szovjetunió.

A Losharikből 2003-ban már létezett működő példány, de azóta sem tudunk róla semmit. A jármű legalább 60 méter hosszú, 25 személyt tud szállítani, és a merülési képességei félelmetesek lehetnek. Ugyan nem sikerült bizonyítani, hogy a Losharik csinálta, de 2012-ben észleltek egy ismeretlen tengeralattjárót, ami 2000-2500 méter mélységben haladt a Jeges-tengeren.