Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tetoválás válthatja az inzulinos tűt

2015.01.16. 17:07

Sok cukorbetegtől még mindig úgy nyerik ki a szükséges orvosi adatokat, hogy megbökik az ujjbegyüket és a kibuggyanó vérből mérnek vércukorszintet. Az egészségügyben dolgozók régóta gondolkoznak azon, hogyan lehetne ezt felváltani valami megbízható, de fájdalommentes megoldással. 

2014-ben a Google bejelentette, hogy vércukorszint-mérő kontaktlencséket fejlesztetnek, nanotechnológiával foglalkozó kutatóknak azonban sikerült még egyszerűbb megoldást találni: az ideiglenes tetoválásokat.

Amay Bandodkar, a  University of California, San Diego kutatója olyan rugalmas érzékelőt készített, ami enyhe elektromos árammal méri a páciens glükózszintjét. Ráadásul naponta többször, ami hasznos a pácienseknek, mert így tudják, testük mennyire hatékonyan küzd a betegséggel, és pontosítani tudják az inzulinadagjaikat is, ha egyáltalán szükségük van rá.

lead

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, csak egy vékony papírra nyomtatott áramkörről van szó, ami eldobható használat után; egy napig viszont gond nélkül működik.

A tetoválást már tesztelték, az Analytical Chemistry című szaklapban megjelent cikk szerint 20-40 éves páciensek azelőtt viselték a tetoválást, hogy ettek, ittak. Szénhidrátban gazdag étkezés után a tetoválás magasabb értékeket mért, olyan pontosan, mint a megszokott módszer.

A tetoválás egyelőre nem tud számokat megjeleníteni, ezért a tudósoknak kellett elemezniük az adatokat. A tervek szerint viszont Bluetooth-tal összekapcsolható lesz mindenféle eszközzel, így elmenthetőek lesznek az adatok.