Árpád
-2 °C
3 °C

Letartóztatták a magyar útlevelet vevő svájci robotot

2015.01.17. 23:19

Nemrég beszámoltunk egy művészeti projektről, amiben egy robotot programoztak arra, hogy keresgéljen a deepweben, és véletlenszerűen vásároljon dolgokat heti száz bitcoin értékben. Carmen Weisskopf és Domagoj Smoljo "The Random Darknet Shopper" című alkotása azzal került be a hírekbe, hogy a robot által szerzett tárgyakat kiállították, köztük egy magyar útlevél scannelt oldalait, vagy tíz darab ecstasyt. 

utlevel

A művészek a honlapjukon tették közzé a hírt, hogy a svájci rendőrség végül lecsapott rájuk, elkobozták a robotot és a kiállítási tárgyakat egy nappal a kiállítás bezárása után - írta meg a Daily Dot. "Az elkobzás fő célja az volt, hogy megsemmisítsék az illegálisan beszerzett tárgyakat, és ezáltal megakadályozzák, hogy egy harmadik félhez kerüljenek" - írta a !Mediengruppe Bitnik nevű művészeti csoport a rendőrségi akcióról. "Azonban úgy gondoljuk, hogy a munkánk elkobzásával igazságtalanul beavatkoztak a művészet szabadságába" - írták. Pedig pont azért Svájcban tartották ezt a kiállítást, mert úgy gondolták, ebben az országban adnak legnagyobb teret a művészi szabadságnak.

A projekt többek közt arra is kereste a választ, hogy mi a helyzet akkor, ha egy robot vásárol illegális dolgokat a neten, ki büntethető, kit lehet felelősségre vonni. Ezekre még nem igazán kaptunk választ még, de egy biztos: a rendőrség megvárta a kiállítás végét, majd közbelépett. "Hisszük, hogy a művészet célja, hogy rávilágítson a társadalmi kérdésekre, és alapvető, jelenkori kérdéseket feszegessen" - közölték a művészek végül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?