Jenő
-3 °C
6 °C

Magyar gép menti meg a vécébe ejtett mobilt

2015.01.17. 16:37
Önerőből, politikai és banki segítség nélkül épült fel Nyúl határában a Pulai család üzeme, ahol fél szoba méretű csúcstechnológiás gépeket raknak össze a mobilgyártóknak.

A Győr melletti Nyúlon egy szerény tábla jelzi: balra kell fordulni a Pulai Gépműhely felé. Akár azt is hihetnénk, hogy a helyi autószerelőt találjuk ott, de ebben a faluszéli ipari parkban már amerikai és kínai megrendelők is megfordultak, hogy megnézzék az itt összeszerelt félmillió dolláros gépeket. A családi vállalkozás hamarosan nemzetközi szolgáltatóként is megjelenik a vízálló bevonatolás körülbelül egymilliárd dolláros európai piacán.

A Pulai Gépműhely húsz éve kezdte meg a működését, eleinte kisebb fém alkatrészeket gyártottak. Az alapító szülők azóta nyugdíjba mentek, és fiuk, Tamás vitte tovább a céget. Testvére, Zsolt eközben New Jersey-ben építette a karrierjét a ZPL Technologies nevű cégnél, ahol ma már elnök és vezérigazgató. Tizenhárom éve kint él, mert megtetszett neki az Egyesült Államok. 

A ZPL napelemgyárak tervezésével, berendezések megépítésével és telepítésével foglalkozott. Pár éve, egy hongkongi tárgyalóterem ajtajában történt komoly fordulat a cég életében, amikor Pulai Zsolt véletlenül összefutott egy akkor elindult startup, a vízálló bevonatot kifejlesztő HZO vezetőivel. Pár perc alatt kiderült, hogy két cég hasonló technológiával dolgozik, és a HZO-nak pont a ZPL szaktudására volt szüksége.

Először úgy volt, hogy csak egy gépet gyártunk le nekik, de közben megerősödött a két cég kapcsolata. A ZPL kizárólagos gépgyártói jogot kapott a HZO technológiájára 

– idézte fel a kezdeteket Pulai Zsolt. A HZO-ról azt kell tudni, hogy nagyon belenyúlt a tutiba a nanotechnológiás megoldásával, amivel elektronikát tesznek vízállóvá. A társaság éves forgalma először kétmillió dollárról tízre, a harmadik évben ötvenmillióra nőtt. Egyes becslések szerint a vízálló rétegek világpiaca 8 milliárd dollár – ebből persze több cég próbál megkaparintani egy kis részt, más-más technológiákkal.

800°C különbség 1 méteren

A HZO gép bevonatoló kamrájában vákuum van, ebben kering a bevonatot képező porcukorszerű anyag. A kamra tetején körülbelül 700 Celsius-fok van, alul pedig egy méregdrága hűtő dolgozik, mínusz 150 fokon. Körülbelül 3 óra alatt készül el a bevonat, és ezután lézerrel szedik le a csatlakozókról a fölösleges anyagot. 

A Nyúlon összerakott gépek tele vannak drága berendezésekkel, mi csak kapkodtuk a fejünket, amint a különböző alkatrészre mutatva azt sorolták, melyik hány millió forintba került. De még így is a gép több mint százmillió forintos árának a fele magyar hozzáadott érték. A vevők pedig a legkomolyabb világcégek. Az üzleti titkok tiszteletben tartása mellett csak annyit mondhatunk, hogy a legnépszerűbb mobilok és fitneszkarkötők is a HZO módszerével válnak vízállóvá.

Ezt a vízállóságot nem úgy kell elképzelni, mint a Sony Xperia okostelefonok esetében, melyekben csak a védőburkolat választja el az elektronikát a víztől. A HZO-féle bevonatnak pont az a lényege, hogy nyugodtan belefolyhat a víz a telefonba, akkor sem lesz semmi baj. A CES-en egy víz alatt működő tévével demonstrálták, hogy mire képesek, és a nyúli üzem recepcióján is egy akváriumban elmerülő Raspberry PI-ról futnak a demóvideók.

A vízállóságban óriási lehetőségek vannak, ezt nem is nagyon kell magyarázni. Akinek már esett bele a telefonja a vécébe, az most biztosan helyeslően bólogat. De még ennél is többről van szó. Gondoljunk csak bele abba, hogy a robotpilótás okosautók milyen komoly elektronikával lesznek kibélelve! A gyártóknak el kell kerülniük, hogy egy kiadósabb esőzésnek totálkár legyen a vége. A sportolás során használt eszközöknek, az orvosi műszereknek, a drónoknak és más katonai kütyüknek is vízállónak kell lenniük.

Torta cukormázzal

A ZPL nemcsak gépeket gyárthat, hanem a piac nagyjából egymilliárdos szeletét is megkapta: Európában egyedül ők alkalmazhatják az HZO megoldását. A bevonatoló műhelyt áprilisban akarják megnyitni, ehhez azonban már a csarnokot is bővíteni kell. Már most is alig férnek el a készülő berendezésektől, amik éppen hogy csak elférnek egy konténerben.

Hogyhogy nem Kínában gyártják már a gépeket is? „Megpróbáltuk, de egy katasztrófa volt, az ott összerakott gép minősége kegyetlenül rossz volt” – mondta Pulai Zsolt. Attól sem tart, hogy az olcsó ázsiai cégek lenyúlnák előlük az ügyfeleket, mert sok európai cég ódzkodik Kínától – félnek, hogy ott rögtön lemásolnák a terméket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?