Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

50 ezer munkahelyet ígér az Uber Európában

2015.01.19. 10:06

Travis Kalanick, az Uber vezérigazgatója egy müncheni konferencián arról beszélt, hogy 2015 a cég számára a gyors terjeszkedés éve lesz Európában. A közösségitaxi-szolgáltatással idén ötvenezer új munkahelyet teremtenének, bár azok a taxisok valószínűleg nem örülnek ennek, akik az Uber miatt fogják elveszíteni a munkájukat.

A négy éve indult Uber már több mint 250 városban érhető el világszerte. A céget több befektető is támogatja, az ő adataik szerint a cég piaci értéke 40 milliárd dollár körül lehet. Kalanick több új európai városban is szeretné elindítani a szolgáltatást, aminek szerinte komoly gazdasági előnyei lennének.

A kritikusai viszont joggal gyűlölhetik az Ubert, mivel fittyet hánynak a konkurenciára vonatkozó szabályokra, és sem az Uber-taxik állapotát, sem a sofőröket nem ellenőrzik. Emiatt több bíróságon is elítélték őket – köztük Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban –, és több európai nagyvárosban, például Párizsban és Londonban is tüntetést is szerveztek ellenük. Egy indiai nő, akit állítólag megerőszakolt egy Uber-taxis, az amerikai bíróságokon pereli a céget.

Az Uber most a kormányokkal együttműködve próbál új szabályozást kialakítani, ami garantálja az utasok biztonságát – legalábbis Kalanick ezt állítja. Szerinte az Uber engedélyezése több ezer új munkahelyet teremthet, és ez az adóbevételekre is pozitív hatással lehet.