Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lézerrel töltené a telefont a Microsoft

2015.01.20. 16:21

Az okostelefonok fejlődését sajnos az akkumulátorok nem tudják követni: az egyre nagyobb teljesítményű rendszerekhez egyre kisebb helyen elférő tápegységeknek kell biztosítaniuk az erőforrást. Minden évben megjelenik legalább egy olyan megoldás, ami ezen a helyzeten javítana: hol hordozható töltővel, fél milliméter vastag paksi erőművekkel próbálják meg javítani a telefonok üzemidejét.

Most a Microsoft jött elő azzal az ötletével, hogy lézerrel töltené a telefonokat.

Amit ma vezeték nélküli töltés néven ismerünk, annak kevés köze van a Tesla-tornyokhoz; a Microsoft Research lézerének valamivel több. Csak két probléma van.

  • A vezeték nélküli energiaátvitel viszont az emberi szervezetre is veszélyes; nem véletlen, hogy az efféle technológiát már az Egyesült Államok hadserege is felhasználta, méghozzá fegyverként, a ZEUS-HLONS fejleztésénél.
  • Hatékonysági szempontból egyáltalán nem jó megoldás a vezeték nélküli energiatovábbítás, ha csak néhány centiméterrel helyezzük a rossz irányba a tölteni kívánt készüléket. Emiatt még senkinek nem sikerült maximális hatékonysággal működtetni az ilyen töltőket.

A Microsoft a fenti két problémát úgy küszöbölné ki, hogy a továbbított energiát egy lézersugárban összpontosítaná, és azon át jutna el a telefonunkra. És ez legalább olyan gyorsan és hatékonyan töltené fel a telefonunkat, mintha egy fali konnektort használnánk. A technológiát minden készülékkel használni lehetne, amit fotovoltaikus panellel szereltek föl – nagyjából úgy működne az egész, mint egy napelem.

A töltéshez infravörös fényt is lehetne használni, ami a természetes fényben is megtalálható – igen, ez már jóval kevésbé tűnik izgalmasnak, mint a Tesla-torony vagy a Star Wars akciójelenetei. Viszont biztonságosabb is azoknál: a rendszert védelmi eszközökkel is ellátnák, így egy ezredmásodperc alatt kikapcsolná magát, ha a fénysugár megszakadna – például amiatt, hogy valaki a lézersugárba lép.