Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Skype-gyilkos csetprogramot fejlesztett Kim Dotcom

2015.01.22. 17:09

A Megaupload egykori alapítója, Kim Dotcom egy új csetprogramot fejlesztett, amivel a Skype pozícióját próbálja megingatni. A kommunikáció titkosított csatornán zajlik, és a programot telepíteni se kell, böngészőből futtatható.

Kim Dotcom Megauploadja az internetes adatforgalom négy-öt százalékát adta, amíg a rendőrség rajta nem ütött az aucklandi otthonában. Ez négy éve történt, de Kim Dotcom azóta is az új-zélandi luxusotthonban várja, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak. Az ügyvédje elég rutinos volt ahhoz, hogy sorra felfedje a házkutatással kapcsolatban eljárási hibákat és hiányosságokat.

Kim Dotcom ma bejelentette az egyelőre béta állapotú Megachat szolgáltatást, ami egy böngésző-alapú, titkosított videohívást és fájlmegosztást kínáló platform. Dotcom a Skype ellenfelének szánja a Megachatet, de azt ígéri, sokkal biztonságosabb megoldást talált, mint amit a konkurensek használnak.

Például nem tudja lehallgatni az NSA.

Ma még csak videohívással indult el a MegaChat; a videokonferencia hamarosan bekerül a csevegési lehetőségek közé, és a szöveges üzenetküldésre is várni kell egy keveset. A teszthez létre kell hozni egy Mega fiókot, aztán a webes felületen belépve indulhat a csevegés.

Kérdés, hogy a Megachat hosszú távon milyen sikerre számíthat, és hogy Kim Dotcom mennyire fogja támogatni az új platformot. Ugyanis korábban már kísérletezett más szolgáltatásokkal: például a Megaupload utódjának szánt Megával, illetve saját zeneszolgáltatóval és feltörhetetlen emaillel is.