Árpád
-2 °C
3 °C

A németek majdnem feltalálták a teleportot

2015.01.26. 10:37

A teleportálás egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket a tudomány a legjobban irigyel a scifikből, ennél talán csak az időutazást szeretnék többen feltalálni a valóságban is. Brit német tudósok most azt mondják, valami hasonlót sikerült véghez vinniük, de ha lenne az iróniának írásjele, most nagyon nagy hasznát vennénk.

A potsdami Hasso Plattner Intézet kutatói építettek egy rendszert, amelybe az egyik oldalon beleraknak egy tárgyat, majd kicsit később a másik oldalon - tetszőleges távolágra az elsőtől -kivesznek egy teljesen ugyanolyan tárgyat. Ez jól hangzik, de sajnos nem arról van szó, hogy azt a bizonyos tárgyat atomjaira bontva átsugároznák a célállomásra, ahol aztán összerakják, és mehet is mindenki tudományos-fantasztikus dolgára.

Ehelyett a kiinduló oldali doboz valójában egy 3d-szkenner, amely a belerakott tárgyat destruktívan beszkenneli, vagyis rétegenként legyalulja, az így kapott információt pedig titkosított csatornán átküldi a célállomásra. Itt egy 3d-nyomtató várja, amely pedig rétegenként kinyomtatja. Vagyis nem ugyanarról a tárgyról van szó, de pont ugyanolyanról, és egyben az egyetlenről is, mivel ugye az eredeti közben megsemmisült.

A felhasználók betesznek egy tárgyat a küldőegységbe, beírják a fogadó egység címét, és megnyomják az áthelyezés gombot.

– írja a hattagú csapat a tanulmányukban, amelyet már be is adtak a Stanford Egyetem Tapintható, beágyazott és megtestesített interakció című konferenciájára.

A rendszert Scotty-nak nevezték el a Star Trek Mr. Scottjának tiszteletére, aki az 1966-os nyitóepizódban, Kirk kapitányék átsugárzásával bevezette a teleportálást a popkultúrába – ebből is látszik, hogy a németek nem viccelnek.

Amire valójában jó lehet a találmány, hogy a két állomás közötti adatátvitel titkosított csatornán történik, így hozzájárulhat ahhoz, hogy elterjedjenek a neten megvehető, otthon kinyomtatható termékek, mert biztosítja, hogy valóban csak annyiszor lehessen előállítani őket, ahányat a kedves vásárló ki is fizetett.

Mindebből két dolog következik: egyrészt a valódi teleportra továbbra is várni kell, másrészt semmiképpen ne másszanak bele Scotty-ba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?