16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

172 milliárdból veszünk 30 új helikoptert

01
2015.01.27. 11:43

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség évértékelő és feladatszabó értekezletén bejelentette: a honvédségi szakértők összeállították azokat az igényeket, amelyek alapján ki lehetne írni a közbeszerzési pályázatot a magyar helikopterállomány megújítására.

Hende újságírói kérdésre pontosította a helyzetet: 30 jármű beszerzése a cél, és erre 172 milliárd forintot költenének el. A forrás azonban nem áll készen, így a közbeszerzés konkrét megindításával meg kell várni a kormánydöntést. Csak hogy legyen viszonyítási alap: a Magyar Honvédség teljes, 2015-ös büdzséje 260 milliárd forint. Ebben már szerepel az a 11 milliárd, ami a életpályamodell beindításához kell.

A helikopterbeszerzés fedezetét így értelemszerűen nem a honvédség adja majd. Ez azért is lehet így, mert a harminc helikopterben nem kizárólag katonai, honvédelmi vagy katasztrófavédelmi célra használt gépek vannak, a rendőrségi és mentőhelikopterek flottája is ebből a keretből újulna meg.

Hende elmondta: nem tárgyaltak egyetlen, korábban szóba került esetleges pályázóval sem, viszont a tender kívánalmait úgy állították össze, hogy azon a lehető legtöbb (a miniszter szavaival élve "az összes") helikoptergyártó elindulhasson.

Hende 30 szállítóhelikopterről beszélt, ez katonai környezetben valószínűleg olyan, vegyes célú helikoptertípust jelent, amit főleg csapatszállító feladatokra használnak majd, de harctámogatásra is képesek lehetnek.

Korábban a jobboldali sajtóban, illetve a repülős szaksajtóban megjelent AgustaWestland hirdetések miatt az a pletyka terjedt el, hogy a helikopterbeszerzés már igazából eldőlt, de a Homvédelmi Minisztérium ezt minden lehetséges alkalommal tagadta.   • Hírek
  • Hírek