A Waze árt a rendőröknek

2015.01.27. 11:36

Az amerikai rendőrök azt szeretnék, ha a Google kikapcsolná Waze nevű közösségi forgalomfigyelő szoftveréből azt a funkciót, ami figyelmezteti a vezetőket, ha rendőrök vannak a közelben. Szerintük a népszerű alkalmazás életveszélybe sodorhatja a rendőröket.

A Wazét még 2013-ban vette me ga Google 966 millió dollárért. A szoftver kombinálja a GPS-navigációt és a közösségi oldalak erejét: 200 országban ötvenmillió felhasználója valós idejű útvonaltervező alakítja, amely figyelmeztetéseket és ajánlásokat jelenít meg a közeli útszakaszokról. A rendőrök mellett a baleseteket, traffipaxokat, építési területeket, elakadt autókat és veszélyes időjárást is lehet jelezni.

Az amerikai National Sheriffs Association aggódik az alkalmazás miatt. Egyelőre nem tudnak konkrét kapcsolatról bármilyen rendőröket ért támadás és a Waze használata között, de szerintük ez csak idő kérdése. Múlt hónapban New Yorkban lelőttek két rendőrt, az elkövető Instagramján a Wazéról is volt képernyő-mentés, bár a nyomozók szerint nem az app segítségével választotta ki áldozatait.

A Waze szóvivője, Julie Mossler szerint az alkalmazás gyorsabb vészhelyzeti beavatkozást tesz lehetővé és segít elkerülni a dugókat, a rendőrök megjelenítése is azért van, hogy a polgárokat biztonságban tartsák. A Google nem kommentálta az ügyet.  • Tippek
  • Babaváró hitel