Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Waze árt a rendőröknek

2015.01.27. 11:36

Az amerikai rendőrök azt szeretnék, ha a Google kikapcsolná Waze nevű közösségi forgalomfigyelő szoftveréből azt a funkciót, ami figyelmezteti a vezetőket, ha rendőrök vannak a közelben. Szerintük a népszerű alkalmazás életveszélybe sodorhatja a rendőröket.

A Wazét még 2013-ban vette me ga Google 966 millió dollárért. A szoftver kombinálja a GPS-navigációt és a közösségi oldalak erejét: 200 országban ötvenmillió felhasználója valós idejű útvonaltervező alakítja, amely figyelmeztetéseket és ajánlásokat jelenít meg a közeli útszakaszokról. A rendőrök mellett a baleseteket, traffipaxokat, építési területeket, elakadt autókat és veszélyes időjárást is lehet jelezni.

Az amerikai National Sheriffs Association aggódik az alkalmazás miatt. Egyelőre nem tudnak konkrét kapcsolatról bármilyen rendőröket ért támadás és a Waze használata között, de szerintük ez csak idő kérdése. Múlt hónapban New Yorkban lelőttek két rendőrt, az elkövető Instagramján a Wazéról is volt képernyő-mentés, bár a nyomozók szerint nem az app segítségével választotta ki áldozatait.

A Waze szóvivője, Julie Mossler szerint az alkalmazás gyorsabb vészhelyzeti beavatkozást tesz lehetővé és segít elkerülni a dugókat, a rendőrök megjelenítése is azért van, hogy a polgárokat biztonságban tartsák. A Google nem kommentálta az ügyet.