Jusztina
10 °C
27 °C

Ejtőernyő mentette meg a zuhanó repülőt

2015.01.27. 13:25

Életet mentett egy kisrepülőkre szerelhető, speciális ejtőernyő: egy Kaliforniából Hawaii felé tartó, de műszaki hiba miatt bajba kerülő gép pilótája menekült meg a biztos haláltól.

Lue Morton a partiőrség segítségével úszta meg a zuhanást. Miután jelentette nekik, hogy a gépe meghibásodott, a partiőrség egy közelben haladó hajó közelébe navigálta a férfit. A gép végül a lehető legkíméletesebb módon érte el az óceánt: Morton aktiválta az ilyen helyzetekre kitalált mentőernyőt.

Zuhanó repülő szerencsés végkimenetele

A BRS nevű rendszer lényege, hogy a rakétatöltettel kilőtt ernyő először lefékezi, majd biztonságos sebességgel a földre ereszti a gépet. Az esetről készült felvételen jól látszanak a közben lejátszódó lépések. A töltet kilövi az ernyőt és a kötélzetet, a repülő először függőleges helyzetbe fordul, hogy a szárnyak és a törzs is segítsen a fékezésben, illetve hogy minimalizálják az ernyőre ható erőket, majd alig néhány másodperc múlva már minden úgy néz ki, ahogy azt egy ejtőernyővel ereszkedő repülőtől elvárja az ember: az ejtő van felül, a repülő pedig vízszintesen ereszkedik a felszín felé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport