Mihály
12 °C
21 °C

Hamisítják a NAV honlapját, még mindig

2015.01.28. 11:36

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy hiába hasonlít a holnapjukra megtévesztésig a nav.hu, ahhoz valójában semmi közük nincs, és nem vállalják a felelősséget az ott található tartalomért.

Egyetlen olyan weboldal sem hiteles, amelyben a „nav” mellett nem szerepel a „gov.hu” tartomány megnevezése

– írja a hivatal. A hivatalos oldaluk a kormányzati szervek által használt „gov.hu” tartományba esik, a NAV hivatalos honlapja tehát a http://www.nav.gov.hu és a http://nav.gov.hu webcímeken érhető el.

Az álhonlap nem csak az eredeti dizájnt másolta le, de látszólag az eredetihez hasonlóan folyamatosan frissül is. A hamis oldalon olvasható információk azonban bizonytalan forrású hamisítványok, letöltésükkel akár kártékony kódok is bekerülhetnek a felhasználók rendszerébe. A másik különbség, hogy az igazi honlapon nincsenek reklámok, míg a hamisítvány a kezdőlapján és minden aloldalon is hirdetéseket szerepeltet.

Maga a nav.hu egyébként nem új, már 2011-ben megírtuk, hogy a doménnév korábban egy magánszemélyhez került, és bár az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összevonásával 2011. január 1-jén létrejött NAV szerette volna megvenni tőle, végül nem tudtak megegyezni. Akkoriban viszont még nem sok minden volt az áloldalon, az eredeti holnapot másoló dizájn és a hirdetések azóta kerültek fel.

A NAV megteszi a szükséges jogi intézkedéseket az álhonlap ellen.