Valér
-2 °C
0 °C

Már készül az USA új vadászrepülője

2015.01.30. 10:19

Bár az USA ötödik generációs vadászbombázója, az F-35-ös még igazából nem is nagyon állt csatasorba, az amerikai hadsereg fejlesztéseit összefogó szervezet, a DARPA már nekikezdett a hatodik generációs szupergép fejlesztésének.

Hogy pontosan milyen is lesz ez a gép, az egyelőre elég ködös, a DARPA szerint most ugyanis nem egyes fejlesztések, például a lopakodóképesség vagy a speciálisan ívelt szárnyak lesznek előtérbe tolva, hanem az lesz a fontos, hogy a gép hatékonyan együtt tudjon működni más rendszerekkel. Ennek megfelelően tehát lehet, hogy egy hagyományos gépről, esetleg csapatokban vadászó, önirányító drónokról, vagy ezek keverékéről lesz szó.

boeing-6th-generation-concept-2
Fotó: Boeing

Az egész terv csak azért került napvilágra, mert elkezdtek szivárogni az amerikai védelmi költségvetés 2016-ra érvényes, összesen mintegy 585 milliárd dolláros tervének részletei. A fejlesztés jelenlegi állapota inkább csak kísérletezés, az X-repülő program alapjainak építésére szolgál, aminek célja természetesen továbbra is az, hogy az amerikai gépek birtokolják a légi fölényt a világ légtereiben.

A szakemberek szerint az első, repképes modellek valamikor a 2030-as években kerülnek majd elő. Persze nem kizárólag az új repülőgépek fejlesztése folyik, a hadiipari cégek nagyenergiás lézereken, nagy sebességű lövedéket kilövő csapásmérő ágyúkon és tenger alatti drónokon is dolgoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!