Atomfegyver lehetett egy norvég légtér közelébe repülő orosz gépen

2015.02.02. 12:48

Január 28-án norvég F–16-osok azonosítottak hat orosz repülőt, amelyeket aztán a norvég légtér határáig kísértek. Maga a légikíséret rutinműveletnek számít, mióta Vlagyimir Putyin 2007-es döntése értelmében stratégiai bombázók röpködnek a nemzetközi légtérben. Az viszont kevésbé szokványos, hogy a vendégségbe érkező gépek nukleáris töltetet hordozzanak magukkal.

Több helyen is megjelent ez a kép az esetről. Mint utólag kiderült, a fotó nem az orosz bombázót ábrázolja, csupán illusztráció.
Több helyen is megjelent ez a kép az esetről. Mint utólag kiderült, a fotó nem az orosz bombázót ábrázolja, csupán illusztráció.

Az F16-osok két Tu95-ös nagy hatótávolságú stratégiai bombázót, két II78-as tartályrepülőt és két MIG31-es harcigépet azonosítottak. A Sunday Express írta meg, hogy egy norvég katonai lehallgatóállomás által elfogott beszélgetés szerint az egyik bombázón egy nukleáris töltet is volt.

A norvégok Finnmark partjainál találkoztak az orosz gépekkel, és rögtön értesítették a brit légierőt is. A NATO integrált légvédelmi rendszerének köszönhetően a brit légierő gyorsan reagált, és Typhoon vadászgépeivel azonosította és követte a bombázókat. A BBC szerint a gépek nem kommunikáltak a brit légiirányítással, és olyan közel haladtak el a brit légtér mellett, hogy a civil légi forgalmat is megzavarták.

Nem ez az első eset, hogy felfegyverzett orosz gépek köröznek az északi légtérben. Tavaly ősszel egy F16-os egy Tu22-es orosz gépről készített felvételt a norvég légtér közelében, amely egy cirkáló rakétát helyezett kilövőállásba, de a helyi hatóságok szerint ilyen számos más alkalommal is előfordult. A posztszovjet érában azonban ez az első eset, amikor nukleáris fegyverről szivárgott ki információ.

Az értesüléseket egyelőre egyik szereplő sem erősítette meg.  • Hírek
  • Bankszámla