Csongor
0 °C
9 °C

Eltörölték az útvonalakat a magyar légtérben

2015.02.05. 15:24

Csütörtöktől Európában elsőként a HungaroControl eltörölte a magyar légtérben az eddig létező útvonalakat, a repülőgépek korlátozások nélkül repülhetnek a légtérben, amellyel 3 millió dollárt takaríthatnak meg a légitársaságok - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

8c5f2043346917cd72f2f69172a8c662

A HUFRA (hungarian free route, azaz szabad útvonal) új forgalomszervezési koncepció lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb, töréspontok nélküli egyenes útvonalakon közlekedhetnek a repülőgépek, ezzel a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékű kerozint takaríthatnak meg évente, és 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe. AHUFRA nem csak a légtérhasználók számára szolgál számos előnnyel, de a léginavigációs szolgálat kapacitását is optimalizálja, és csökkenti az irányítók leterheltségét, ezzel közvetve hozzájárul a repülésbiztonság további növeléséhez.

A légtér megnyitása az Európai Bizottság rendelete szerint minden tagállamra nézve kötelező, a végső határidő 2022. január 1, ettől kezdve minden 9 ezer méter feletti légtérben kötelező lesz az alkalmazása. AHungaroControljelezte: több államban már bevezették a eljárást, de azt csak időbeli vagy térbeli korlátozás mellett alkalmazzák,  aHungaroControl viszont idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette az előírást.

Szepessy Kornél, a HungaroControlvezérigazgatója a közleményben azt írja, hogy az Eurocontrol és a közép-európai funkcionális légtérblokk országai is követendő példának tekintik a magyar léginavigációs szolgálat által kidolgozott megoldást. Az államhatárokon átívelő free route működés technikai és üzemeltetési feltételeinek megteremtéséről már tárgyalnak az osztrák és horvát, valamint a szlovén léginavigációs szolgálat vezetőivel.

A bevezetés előtt több hetes gyakorlatsorozatot hajtottak végre a HungaroControl saját kutatás-fejlesztési központjában, és egyeztettek a magyar légteret jellemzően használó húsz légitársaság szakembereivel is.