Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Életfogytiglant kaphat a Silk Road alapítója

2015.02.05. 13:47

Négyhetes tárgyalás után a bíróság mind a hét vádpontban bűnösnek találta a harmincéves Ross Ulbrichtot, aki a Silk Road nevű online, Tor-hálózaton futó, titkos feketepiacot üzemeltette. A nyomozás eredményei szerint a digitális bitcoin pénzt fogadta el a vásárlásokért, ezzel drogkereskedelmet folyatott. 

Emellett bűnösnek találták hekkelés, szervezett bűnözés és pénzmosás miatt is. A védelem arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy bár Ulbricht egyike volt az oldal alapítóinak Dread Pirate Roberts néven, a titokzatos ötletgazda valójában Mark Karpelès, az Mt Gox nevű bitcointőzsde alapítója. A bíróság azonban bizonyítékokat talált Ulbricht ellen, a bitcoinos pénztárcájában pedig több millió dollárt.

Ulbrichtet még 2013 októberében tartóztatták le San Franciscó-i otthonában. 2013 tavaszán 10 ezer dolgot árultak az Silk Roadon, 70 százalékuk drog volt, több száz szolgáltatás, például hekkelés, 800 pedig lopott tartalom vagy hozzáférés például Netflixhez és az Amazonhoz. Szintén lehetett kapni hamisított jogosítványokat és útleveleket is.

Az ügyészek szerint a Silk Roadnak 214 milliós forgalma volt az eladásokból és 13 milliója a jutalékokból, mielőtt lekapcsolták volna. A rendőrség szerint UIbricht 2011 óta futatta az oldalt az otthonából és egy közeli kávézóból.

A férfi életfogytiglant kaphat, amiből minimum húsz évet le kell töltenie. Az ítélet kihirdetése május 15-én várható.