Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A világvégéig is pontos marad a japán óra

2015.02.23. 20:23

Japánban megépítették a világ legpontosabb óráit. A kutatók szerint az új szerkezetek 16 milliárd év alatt veszítenek majd egyetlen másodpercet.

Csakhogy egy, nem is annyira apró gond van velük: a rendszer érzékenysége miatt csak mínusz 180 fokos környezetben szabad őket üzemeltetni, hogy csökkentsék az elektromágneses hullámok negatív hatását a készülék pontosságára.

Az MTI cikke szerint a „kriogenikus optikai rács órák” leginkább lecsupaszított asztali számítógépekre hasonlítanak faliórák helyett, a pontosságukat pedig a jelenlegi tudomány nem is tudja mérni. Katori Hidetosi, a Tokiói Egyetem professzora, a kutatócsapat vezetője szerint az általuk alkotott órák új szintet képviselnek azokkal az eddigi atomórákkal szemben, amelyek működése alapján a tudósok jelenleg a másodperc hosszát meghatározzák.

A Nature Photonics nevű tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az új órák speciális lézerek segítségével apró rácsos szerkezetekben foglyul ejtik a stronciumatomokat. Ezután a szerkezet megméri az atomok rezgésének frekvenciáját. A tudósok két órát építettek, ezeket egy hónapig összekötve üzemeltették. Becsléseik szerint nagyjából 16 milliárd évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egymásodperces eltérést mutassanak egymáshoz képest, így jóval pontosabbak, mint azok a cézium atomórák, amelyeket egy másodpernyi idő meghatározására használtak eddig. Utóbbiak ugyanis nagyjából minden 30 millió évben egy másodpernyi csúszást szenvednek.

Egy amerikai kutatók által 2013 augusztusában bemutatott atomóra "akár már" 13,8 milliárd év után mutathat egy másodperc késést vagy sietést. 

A japán kutatócsapat tájékoztatása szerint az új technológiát többek között műholdalapú globális helymeghatározó rendszerek és kommunikációs hálózatok terén lehet majd sikerrel alkalmazni.