Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Futhatsz, de akkor fáradtan fogsz meghalni

2015.02.24. 11:23

A harcászatban bevett dolog légi támogatást nyújtani a szárazföldi egységeknek, így abban még nincs semmi meglepő, hogy ezen az afganisztáni bevetésen is egy AC–130H Spectre kísérte a csapatokat. Az már más kérés, hogy egy ilyen mészárlás után mi dolga marad a gyalogságnak –mármint azon kívül, hogy kiskanállal összeszedik a maradványokat?

A Liveleakre néhány órája töltöttek fel egy videót, ami megmutatja, hogy mit is jelent a katonai szakzsargonban a közvetlen légi támogatás. Azok a fekete, mozgó kis foltok az afganisztáni tálib felkelők; a szürke, homályos foltok a fák, ami alá megpróbálnak elbújni; a váratlan villanások a becsapódó lövedékek, amik kidöntik a fákat.

Néha már az AC–130 puszta hangja is elég ahhoz, hogy elbizonytalanítsa az ellenséget. Ha ma este harcolni akarnak, majd megértik, hogy mit jelent az osztagunk mottója: futhatsz, de így csak fáradtan fogsz meghalni.

– fogalmaz a videó kommentátora.

A Lockheed és a Boeing által fejlesztett AC–130-at először a vietnami háborúban használták, a 130H típusváltozatot 1972-ben állították rendszerbe. Az AC–130H-t  Vulcan gépágyúval, 40 milliméteres Bofors ágyúval, illetve egy 105 milliméteres M102 tarackkal szerelték fel – ez utóbbit légi ágyúvá alakították át. Hogy az amerikai légierőnek miért nem volt sürgős újabb típusra váltani az elmúlt negyven évben, az a videóból is látszik.