Paulina
21 °C
36 °C

Megint kiderültek az Apple titkai

2015.03.09. 17:59

Magyar idő szerint délután hatkor, helyi idő szerint hajnali kilenckor kezdődik az Apple legújabb, mindenféle titkokat bejelentő sajtótájékoztatója. A várakozások szerint az Apple Watchról, a piacát még a beindulása előtt forradalmasító okosóráról tudunk meg majd mindent, de ez valószínűleg nem az egyetlen téma lesz.

A napokban derült ki például az is, hogy az Apple, ha fél százalékkal is, de a Samsung értékesítési adatai fölé került az okostelefonok piacán a legfrissebb negyedéves adatok szerint, így elég valószínű, hogy lesz egy melldöngetés arról, hogy mennyire pontosan látja a jövőt a cég. A pletykák szerint van esély arra, hogy az Apple ultravékony notebookcsaládját, az Airbookot érintő változásokat is megtudunk.

Pontban hatkor kezdődik a show, így valószínűleg nagyjából 18:02-re akad meg majd a helyszíni események videós közvetítése. Ez a cikk folyamatosan frissül, ahogy valami arra érdemes információ kiderül, például hogy mennyibe kerül majd a 24 karátos aranyból formázott tokkal ellátott Watch-változat.

A bemutató egy videóval kezdődik, ahol a kínai Apple-boltot mutatják, rengeteg integető kínaival, nyílik a volt ajtaja, és puff, már pörög is az üzlet, iPadeket simogató gyerekek, elégedetten bólogató idősek, puszit dobáló, friss iPhone-tulajdonosok. Ez az életérzés. Aztán Tim Cook jelenik meg a színpadon.

Elmondja, mit láttunk: a hihetetlen új boltot, tele üveggel és boldog kínaiakkal. Aztán jönnek az újdonságok, például hogy az Apple TV-n lesz például HBO. Az HBO-n pedig a Trónok harca legújabb évada, ezt már az HBO vezérigazgatója mondja. Havonta 15 dollárért, ha valaki tudja, hogy hazánkban mennek-e ezek a dolgok proxys hazudozás és trükközés nélkül, azonnal írja meg, ha még nincs 18:20. A helyszínen közben a Trónok harca legújabb évadának előzetese megy. Úristen, sose találják ki, melyik szereplő beleit ontják ki meztelen nők!

Tim Cook újra a színpadon, hogy elmondja, 69 dollár mostantól az Apple TV, ami egy set-top box, amire baromi körülményesen lehet csak feltenni az ncore-os tartalmat.

700 millió iPhone

Az Apple vezérigazgatója arról beszél, hogy mennyi iszonyatos mennyiségű telefont adtak el, szerinte a világ legkelendőbb telefonja az övék. De még jobban örülnek annak, hogy az emberek imádják az új, tepsi méretű 6, és gyúródeszka méretű 6 Plus változatokat.

Ahogy azt sejteni lehetett, Cook a felhasználók által imádott dolgokról beszél. Például, hogy mekkora siker az Apple Pay, az a fizetési mód, aminek segítségével a telefonunkkal tudunk fizetni, az előre berögzített kártyaadatok segítségével.

Cook szerint nemcsak az Apple Pay nagy siker, de az CarPlay is, az a program, ami a telefonok autós használatát segíti. 40 új autótípus jelenik meg a közeljövőben. Hasonlóan a jövő kedves zenéje lehet az otthoni rendszereket összefogó HomeKit, és a nagyágyú, az egészségügy.

Mondja mindenki, hogy ááááá

Érdekesség, hogy az Apple beszáll az egészségügyi kutatásokba. A ResearchKit nevű program segítségével több százmillió felhasználót lehet bevonni a kutatásokba. Ez egy programcsomag, amivel olyan alkalmazásokat lehet írni, amik különböző egészségügyi adatok beolvasását és továbbítását intézik.

A bemutató szerint az első ilyen app az Alzheimer-kórosoknak segíthet. Egyszerű módszerekkel, például a hangmintánk vagy épp a lépéseink elemzésével értékeli a telefon, épp hogy állunk a teljes elbutulás felé vezető úton.

De ez csak a kezdet, lesz asztmásoknak szánt program, mellrákmegelőzésben segítő alkalmazás. Fontos kérdés azonban az adatbiztonság: a színpadon az előadást tartó Jeff Williams, az Apple egészségügyi dolgait összefogó vezetője szerint a felhasználók maguk döntik el, hogy részt vesznek-e egy adott kutatásban, és az adataikat az Apple nem is látja.

Ez valóban valami olyasmi lehet, ami csavar egy nagyot az egészségügyi kutatásokon, de azért várjuk majd meg, mit jelent ez a valóságban. Az ilyen appok nagy része ma még nem több egyszerű trükközésnél.

Az Apple részvényei közben 1,3 százalékot emelkedtek.

A ResearchKit egy hónap múlva lesz elérhető, a fejlesztőcsomag természetesen ingyenes és nyílt forráskódú. Az első öt alkalmazás mától elérhető.

Az új Mac

Tim Cook a színpadon, és azt javasolja, hogy beszéljünk a cég számítógépeiről. A notebookpiac 2 százalékot emelkedett, az Apple 20-at. Mostanában már mindehol Macbookokat látni, és most, hogy az iPhone-okkal és iPadekkel a hordozhatóság új szintjére léptek, itt volt az ideje újrafelfedezni a notebookokat. 

Nincs egy kiló, 13,1 milliméter magas a legkövérebb pontján, és egészen új kialakítású billentyűzetet terveztek neki.

A mechanizmuson változtattak valamit, új megoldás veszi fel a gépelő ujjak erejét, a gépelési élmény állítólag zseniális. Ha lesz rá lehetőség, kipróbáljuk, addig meg lassított videókon nézzük, milyen lesz.

12 hüvelykes, 2304x1440-es felbontású, egészen elképesztően vékony kijelzőt kap, ami 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt a korábbinál.

A tapipadot is megújították, bevezették az Erős Nyomás ( tm )-et, ami tulajdonképpen egy helyzetérzékeny plusz mód, ahogy kezelhetjük a dolgainkat. Olvasunk egy cikket, és rákattintunk egy erőset egy szóra: kijön a Wikipédia-szócikk. Nézünk egy videót, de unalmas: minél erősebben nyomjuk, annál gyorsabban teker a lejátszó.

A Macbook belsejébe nézve kiderül, hogy

hűtőventilátor nélküli, teljesen csendes kialakításról van szó.

Ez is csak a gyakorlatban mondja meg magáról, mennyire jó: az nem baj, hogy a gép végre nem változik szovjet sugárhajtású repülővé egy-egy youtube-os videó lejátszásánál, de kérdés, hogy mennyire fogják vissza mesterségesen majd az Intel Core M processzort.

A gép belsejében tulajdonképpen minden fennmaradó helyet akkumulátorral töltöttek ki, a hivatalos adat: 9 órán át bírja az új Macbook egy feltöltéssel.

Utolsó, csak-a-gyakorlat-mondja-meg-róla-az-igazságot dolog: a C-s USB-csatlakozó. Muszáj volt ezt használni, ez elég vékony ahhoz, hogy a gép vékonyabb lehessen az elődjeinél, a baj csak az, hogy egyelőre igen-igen kevés ilyen csatlakozóval ellátott dolog létezik. Viszont ez a csatlakozó lesz minden: ezen lehet tölteni a gépet, ezen lehet adatot másolni az USB-kulcsra, ezen lehet kijelzőt kötni a gépre. Hurrá, az új Macbook elérhető majd arany színben is.

Az Apple részvényei közben 129,22 dolláron állnak, 2 százalékot emelkedtek reggel óta. A helyszínen közben Jony Ive, az Apple dizájnere beszél egy videóban arról, milyen szép és jó gép az új Macbook. Amúgy tényleg az, de hogy abban is igaza van-e, hogy ez a legjobb Macbook – kiderül, ha mi is láthatjuk.

8 gigabájt memóra, 256 gigabájt SSD, 1299 dollár, kétszer ennyi tárhelyért 1599 dollárt kell fizetni, ez mondjuk elég baráti. Áprilistól már kapható lesz néhány országban, a frissített Macbook- és Macbook Air-változatok pedig már most is elérhetőek.

Davaj csaszi

Lássuk, mitől kellene azonnal megvásárolnunk az Apple Watchot. Szép, stílusos, bár a 18 karátos arany változat még mindig simán kétpálcás bazári dolog. De állítólag minden benne van, amitől újra órát hordunk majd. 15 milliszekundum pontosságra képes.

Tim Cook az óra képernyőjének lehetőségeit mutogatja. Lesz visszafogott beállítás, szép beállítás, lesz vicces is, bár a Mickey egeres képernyő nagyjából annyira vicces, mint amennyire a U2 kiváló együttes.

És képzeljék, nemcsak üzeneteket fogadhatunk, vagy épp a zenelejátszónkat irányíthatjuk az óránkról, de

akár hívást is fogadhatunk.

Tim Cook szerint ez zseniális, ötéves kora óta akarja ezt csinálni. Mondjuk ő ritkán utazik tömegközlekedéssel, szóval lehet, hogy ő a célcsoport.

Ami ennél is fontosabb, az óra folyamatosan figyeli, hogy mit csinálunk, de nem úgy, mint az NSA, hanem például szól, ha túl sokat ülünk. Azt is figyeli, mennyit mozgunk, pontosan méri az edzések eredményeit, a megtett távolságot, és ha kell, hetente frissíti, hogy mennyit kéne mozognunk a halál potenciális elodázása érdekében.

Christy Turlington leginkább modellként lehet ismerős a legtöbbünknek, de ő valójában elég sok mindenen dolgozik, 2014 legbefolyásosabb 100 embere közé is beválasztották. Ehhez most azt is hozzáírhatjuk, hogy ő volt az első ember, aki lefutott egy félmaratont Apple Watchban.

Turlington a színpadon, Apple Watchcsal a csuklóján. Mint mondja, főleg a gumiszíjas változatot használta, mert az volt kényelmes edzés és futás közben. Ééés, nagyjából ennyi is volt, Turlington jött, megmutatta, hogy egy szép nő sem lesz kevésbé szép csak azért, mert Apple Watchot hord, elmondta, hogy a következő versenyén is Apple Watch lesz a kezén, és helló, már nincs is itt.

Cook közben a további lehetőségekről beszél. Ami értesítést most a telefonunkon megkapunk, azt az órán is megkaphatjuk: sporthírek, hírek, közösségi háló - mindez a csuklónkon.

De mire lesz ez jó?

Kevin Lynch, egy kevéssé ismert fejlesztési vezető a színpadon. Azt mutatja meg, mire lehet használni az órát. Munka közben végre nem kell elővenni a telefont, hogy megnézzük, milyen idő lesz a városban, ahova utazunk a jövő héten. Megkérhetjük a digitális asszisztenst, hogy emlékeztessen minket, hogy pakoljunk ennek megfelelően.

Ha bejön egy üzenet, válaszolhatunk is, a világ legidiótább módján: cuki szmájlikkal. Én ilyet még a feleségemnek sem küldök, de az amerikaiak talán más viszonyban vannak a főnökeikkel, belefér egy hasát vakaró kutya arra a kérdésre, hogy "miért késel már megint, Jenő?".

Otthon is az a lényeg, hogy simán el lehet lenni a telefonunk nélkül, az óra folyamatosan biztosítja a kapcsolatot. Ráadásul wifin keresztül is, tehát nem kell figyelnünk arra, hogy bluetooth-távolságon belül maradjon az óra és a telefon. Fut rajta (az órán) például az Instagram, az óra gombjával tekerhetjük a képeket ide-oda. Továbbra is megkapjuk az értesítéseket, a kijelző tényleg elég sokoldalú, az eddigi példák alapján részletesen mutatja még a képeket is, nincs az az érzés, hogy elvesztünk valamit csak azért, mert egy apró képernyőn nézzük.

2015-03-09T180637Z 1083294851 TB3EB391E7CET RTRMADP 3 APPLE-WATC

A kezelés is egyszerű, bár kérdés, hogy vajon csak Lynch gyakorlott mozdulatai miatt van ez így, vagy mert tényleg ennyire intuitív a szoftver. Igen, fut rajta a Shazam, lehet rajta rajzolni, de vajon hány értesítés kell ahhoz, hogy boruljon az egész a sok felbukkanó üzenet miatt? És persze mennyibe kerül, az is fontos. A bemutatott példák egy része például még az USA-ban sem mindennapos, az órával távirányítható bejárati ajtó ott is inkább érdekesség, mint szériatartozék a lakásokban.

Az óra például „egész nap bírja”, mondja Tim Cook, és ez igaz is lehet, ha valakinek 18 órásak a napjai. A töltés mágnesesen csatlakozó csatlakozón keresztül megy majd, ahogy azt a notebookoknál megszoktuk. Hát, ennél is találtak már ki elegánsabbat. 

Az óra sportváltozatának árai: 349 dollár a 38 milliméteres kijelzővel, 399 dollár a 42 milliméteres kijelzővel szerelt változat. Ezek alumíniumból kifaragott tokot kapnak. A saválló acél ára 549 és 1049 dollár között alakul majd. De nyugi lesz 

színarany változat 10 ezer dollárért is, a kijelölt márkakereskedésekben.

Az órákat április 28-tól lehet megvenni egy halom országban. Itthon mondjuk pont nem, szóval pakolja el mindenki szépen a tízezer dollárosokat, pár extra, várakozással teli hónap vár mindannyiunkra.