Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A Wikipedia beperli az NSA-t

2015.03.10. 15:30

A Wikipédiát üzemeltető non-profit Wikimedia Foundation beperli a NSA-t és az Igazságügyi Hivatalt, az USA tömeges lehallgatási programjai miatt. A non-profit szervezet az AmericanCivilLibertiesUnion (ACLU) civil szervezet ernyője alatt hét másik szervezettel közösen perli be az ügynökséget.

A céljuk, hogy véget érjen a tömeges lehallgatás, megvédjék a felhasználókat, szerte a világon. A perirat szerint főleg azt kifogásolják a szervezetek, hogy az az ügynökségek nagy mennyiségű adatot nyúltak le, az infrastruktúra kompromittálásával, például a tenger alatti kábelek adatforgalmának lehallgatásával. 

A módszert 2008-ban törvényben engedélyezték, de csak nem amerikai állampolgárok elleni megfigyelésre. Ez a megközelítés azonban válogatás nélkül gyűjt adatot, egyértelmű, hogy amerikaiakról is, sőt teljesen ártatlan felhasználóktól is, más országokból. 

A Wikimedia szerint az NSA gyakorlata sérti az alkotmány első és negyedik kiegészítését is, ezek védik a szólásszabadságot és megtiltják az indok nélküli lefoglalásokat és kutatásokat.