Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Az önjáró autók miatt nem lesznek sofőrök

2015.03.18. 10:24

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint az önvezető autók két évtizeden belül kiszorítják a hagyományos, sofőr vezette autókat a piacról. A sofőrök ugyanis túl nagy biztonsági kockázatot jelentenének egy ilyen rendszerben.

Túl veszélyes. Nem lehet emberekre bízni két tonnányi gépi halált.

– mondta Musk az Nvidia éves fejlesztői konferenciáján.

Musk szerint az átállás akár 20 évig is eltarthat, mivel a teljes paradigmaváltáshoz a ma használt autóparkot is le kell cserélni. Ugyanakkor figyelembe kell venni ennek a méretét is. Ma kétmilliárd autó szeli az utakat, és ezek nem fognak maguktól megtanulni vezetni.

A Tesla elsősorban az elektromos autóiról híres, de a vállalat az önvezető autók iránt is érdeklődik. Már bemutatták a Model S-hez tervezett robotpilótát, aminek a sávváltás és a parkolás sem jelent nehézséget.

A Tesla a vezető cég az elektromosautó-piacon, és az önjáró autók piacán is az lesz. Ha valakit érdekelnek az önvezető járművek, szívesen látjuk a Teslánál. A jövőben ez lesz az alap, és ez rengeteg életet menthet meg.

– mondta Musk; szerinte már most is számtalan dolog bizonyítja, hogy az önjáró autók sokkal biztonságosabbak a sofőr vezette autóknál.

Azt ugyanakkor Musk is elismerte, hogy erről még a döntéshozókat és a törvényalkotókat is meg kell győzni. Szerinte egyébként nem azt nehéz megoldani, hogy az önjáró autók gyorsan repeszthessenek az autópályákon, hanem hogy biztonságosan navigáljanak 25-80 kilométeres óránkénti sebességgel, városon belül.

Az önjáró autók tervezése kéz a kézben jár a mesterségesintelligencia-fejlesztéssel, márpedig arról Musk azt mondta, hogy az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély lehet, ha nem szabályozzák megfelelően. Ennek ellenére nem aggódik: szerinte az önjáró autókhoz fejlesztett szoftver eleve egy korlátozott mesterséges intelligencia, és mint ilyen, nem veszélyes – vagy csak annyira, mint egy lift. Amit régen szintén személyzet működtetett, de ma már a gépekre bízzák.