Béla
4 °C
15 °C

Kezünkben a Spartan, a Windows új böngészője

2015.03.31. 15:28

Hétfőn megjelent a Windows 10 első olyan próbaverziója, amelyben már ki tudjuk próbálni Spartan nevű böngészőt. Ebben a Microsoft teljesen új alapokra épít, és azt tartja szem előtt, hogy a mai felhasználók gyorsan akarnak webes alkalmazásokat futtatni. Most ez a böngésző van kiemelt helyen az operációs rendszerben, egy kattintással elérjük a rendszertálcán, és az Internet Explorer a háttérbe szorult, rá kell keresni a nevére, hogy elindítsuk.

A Project Spartan felülete nagyon letisztult, szögletes, és a weboldalak szinte ráfolynak a háttérre, az ablaknak ugyanis egyetlen pixel vékony a kerete.

projectspartan.png

A Spartannak két olyan lényeges funkciója van, amely ma már nem nagyon hiányozhat egy böngészőből. Az egyik az olvasó nézet, amikor a weboldalakból csak a szöveghasáb jelenik meg, a benne lévő képekkel együtt, az oldalsó sallangok és díszítések nélkül. Ezt az Index.hu-n valamiért nem tudtuk előcsalogatni, a gombja szürke maradt.

A másik újítás, amivel a weboldalakhoz megjegyzéseket és rajzokat tudunk hozzáfűzni, szinte tökéletesen működött.

orrmany.png

Egyedül a megosztás funkció nincs még aktiválva, tehát a Paint-színvonalú népművészetet még nem tudjuk egy gombnyomással közkinccsé tenni az általunk kedvelt közösségi oldalakon.

A Windows 10 most letölthető, 10049-es buildjében már az új renderelőmotor dolgozik a Spartanban. Ezt Edge-nek hívják, és nem összekeverendő az Internet Explorerben működő régi Tridenttel. Az utóbbit azért tartotta meg a Microsoft, mert vannak kevésbé progresszív felhasználók, akik a régóta működő megoldásaikat nem szeretik állandóan frissítgetni, és ők igénylik az ilyen elavult megoldásokat.

Még egy szembetűnő változást vettem észre: a Microsoft valószínűleg pályázatot írt ki a helyi óvodákban, hogy rajzolják újra a Kukát, és ez lett belőle:

kuka.png