Arcfelismerés miatt perlik a Facebookot

2015.04.08. 16:14

Egy amerikai, illinois-i férfi beperelte a Facebookot, mivel szerinte a vállalat állami törvényeket sért amikor biometrikus adatokat tárol és használ fel az arcfelismerés funkcióhoz. A felperes azért fordult a bírósághoz, mert azt állítja, soha nem adott engedélyt a Facebooknak, de még csak nem is figyelmeztette senki, hogy a vállalat felhasználhatja a róla készült képeket arra, hogy ismerősei fotóin segítsék a bejelölést. Szerinte ugyanis a 2010-ben bevezetett megjelölés-segéd által használt információk biometrikus adatoknak számítanak.

A Facebook szóvivője nevetségesnek tartja a pert és azt ígéri, minden eszközt bevetnek, hogy megvédjék magukat. A közösségi oldalon egyébként van lehetőség arra, hogy a felhasználók kikapcsolják ezt a funkciót, viszont a felperes szerint ez kevés. Ő kifejezetten törlés gombot szeretne, amivel a szolgáltató adatbázisaiból eltüntetheti a róla felhalmozott adatokat.

A Facebook eközben egy új arcfelismerő szoftveren dolgozik (DeepFace), amiről azt állítják, szinte olyan pontosan működik majd, mint az élő emberek képessége ugyanerre. Ahogy a képen is látszik, a megoldás elég sok kulcspontot figyel, azonban az igazi biometrikus azonosító rendszerek területén manapság nem elég egy fénykép. A professzionális rendszerek ugyanis meggyőződnek róla, hogy élő embert látnak-e: a fényvisszaverődést, a mozgást (pl. pislogás) is ellenőrzik, az arcfelismerés pedig jellemzően csak egy lépése a teljes folyamatnak, önmagában nem elegendő egy biztonságos megoldáshoz.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM