Az Iszlám Állam órákra megbénított egy francia tévéadót

2015.04.09. 06:42

Az Iszlám Állam nevében szerda este 22 órától meghekkelték a világszerte sugárzó francia TV5Monde tévéadó honlapjait, és megbénították az összes csatorna adását, írta az MTI. 

"Egyik csatornánkon sem tudunk sugározni, honlapjaink és közösségimédia-oldalaink ellenőrzése kikerült a kezünkből, mindegyiken az Iszlám Állam követelései láthatók" - mondta a tévé vezérigazgató még éjfél előtt az AFP hírügynökségnek.

A Tv5monde Google+ oldalát is feltörték
A Tv5monde Google+ oldalát is feltörték

Az elkövetők feltették a TV5Monde Facebook-oldalára olyan emberek állítólagos személyazonossági okmányai és önéletrajzai másolatát, akik az IÁ elleni nemzetközi hadjáratban részt vevő francia katonák hozzátartozói. Éjfél felé a TV5Monde ismét ellenőrzése alá tudta vonni Facebook-oldalait, hajnali egy órára pedig a tévéadások is helyreálltak, de a tévé honlapjai továbbra sem voltak elérhetők.

"Franciaország katonái! Tartsátok magatokat távol az Iszlám Államtól! Most van esélyetek megmenteni a családotokat, éljetek a lehetőséggel! A végtelenül kegyelmes és irgalmas Allah nevében a Kiberkalifátus folytatja kibernetikai dzsihádját az Iszlám Állam ellenségei ellen"- volt olvasható egy üzenetben a tévé Facebook-oldalain, utalva arra, hogy a szervezet kikiáltott egy kalifátust az általa elfoglalt szíriai és iraki területeken. Az üzenet azzal vádolta Francois Hollande francia elnököt, hogy "megbocsáthatatlan bűnt követ el egy céltalan háborúban való részvétellel".

Ezért kapták januárban a franciák azokat az ajándékokat a Charlie Hebdónál és a kóser élelmiszerboltban

- írták az üzenetben, utalva a 17 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadásokra. "A Kiberkalifátus éppen most kutatja fel azoknak a katonáknak a családtagjait, akik eladták magukat az amerikaiaknak" - zárul az üzenet.

Franciaország része az Egyesült Államok vezette, IÁ elleni nemzetközi hadjáratnak. A koalíció harci gépei hónapok óta bombázzák az IÁ hadállásait Irakban és Szíriában. Kanada éppen szerda este jelentette be, hogy a koalíciós erőkben részt vevő harci gépei aznap végrehajtották első légicsapásaikat az IÁ ellen. Magyarország még nem döntötte el, hogy beszáll-e az Iszlám Állam elleni háborúba. A kormány támogatja a belépést, azonban az Országgyűlésnek kétharmados felhatalmazást kell adnia a belépéshez.  • Tippek
  • Hírek