Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyes lehet a repülőn használt wifi

2015.04.16. 14:54

Egyre több légitársaság kínál vezeték nélküli internetet az utasainak. A kezdeményezésnek nyilván mindenki örül, aki nem akar végigunatkozni egy interkontinentális utat (és hajlandó 30 dollárt fizetni 8 órányi internetért), pedig a nyilvános hozzáférési pontnak komoly kockázatai lehetnek.

Az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy jelentésében azt írja, hogy a wifi hotspotok potenciális sebezhetőséget jelentenek, amennyiben ugyanazt a hálózatot használják a légi irányítással történő kommunikációra, illetve az utasok kiszolgálására. Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma leszögezte, hogy elkötelezettek a lehetséges támadások megelőzésében és a biztonság fokozása tekintetében.

A kiberbiztonsági szakértők bevonásával végzett vizsgálat alapján a hivatal változtatásokat sürget. A szakértői vélemények szerint semmit sem érnek a fedélzeti tűzfalak; ha a szórakoztató rendszer és a repülésirányítás közös routert használ, egy malware vagy vírus telepítésével a hekkerek sikeresen indíthatnak rosszindulatú támadásokat a gép ellen.

A Szövetségi Légügyi Hivatal egyetért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításaival. A hivatal nemrég bejelentette, hogy megkezdik a szükséges lépéseket, és a kormányzati biztonsági szakértőkkel mindenen változtatnak, amin kell. Az egyik munkatársuk úgy fogalmazott: a probléma elébe kell menni, mielőtt az eszkalálódna.

Peter DeFazio, az USA kongresszusi tagja repülésügyi sztenderdek felállítását javasolta; így akadályozná meg, hogy a terroristák átvehessék az uralmat a repülőgépek felett a nyilvános wifin keresztül. A Közlekedési Minisztérium ígéretet tett arra, hogy sürgősen megerősítik a védelmet az újabb fenyegetésekkel szemben.