Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Tömegének százszorosát elbírja ez a pici robot

2015.04.28. 11:29

Szupererős apró robotokat építettek a Stanford Egyetem mérnökei, azt bizonyítva, hogy néha a legkisebbek a legjobbak. A 9 grammos szerkezet saját tömegének több mint százszorosát, akár egy kilós terhet is magával tud cipelni.

E rendkívüli képességét a különleges tapadóképességű lábainak köszönheti. A mérnökök az állatvilág mászóbajnokaitól, a gekkóktól lesték el a trükköket. A robotlábakon apró gumitüskék vannak, amelyek erősen rá tudnak tapadni a fal felületére. A robot mozgását is egy állattól, az araszolva előre haladó férgektől lesték el. Miközben az egyik láb előre mozdul, a másik helyben marad, erősen megtartva a súlyos rakományt. A lábak erős tapadása miatt a robotnak nem kell energiát pazarolnia várakozás közben, és viszonylag könnyen előre tud lépni az éppen szabadon lévő lábával.

A videón egyébként a 9 grammos robot a stanfordi kutatócsoport első gekkórobotját cipeli magával, amit még 2006-ban építettek meg. A csoportnak van egy 20 mikrogrammos szerkezete is, amit mikroszkóp alatt rakott össze Elliot Hawkes. Ezzel fél kilót tudnak megemelni. A földön haladó 12 grammos μTug pedig súlyának kétezerszeresét húzza el.  

A stanfordi csoport szerint ezek a gépek nagy segítséget nyújthatnak gyárakban és építkezéseken, vagy akár vészhelyezetekben is, amikor súlyos tárgyak alól kell kiszabadítani valakit.