Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A Google bocsánatot kért, amiért a Maps leniggerkuckózta a Fehér Házat

2015.05.20. 13:30

Bocsánatot kérünk azoktól, akiket megsértett ez a dolog. A fejlesztőink keményen dolgoznak, hogy villámgyorsan kijavíthassák a hibát.

– így kért bocsánatot a Google a felhasználóitól, amiért niggerkuckónak (nigga house) titulálta a Fehér Házat a Google Mapsen.

A jelenséget természetesen nem a Google idézte elő, pláne nem szándékosan, de egyelőre senki nem vallotta be, hogy ez az ő remek ötlete volt.

nigga house.png

A cikk írásakor a Google Mapsen még mindig fennáll a helyzet: ha beírjuk a keresőbe, hogy nigga house, rögtön elénk ugrik a washingtoni Fehér Ház térképe. Az elkövető valószínűleg így próbálta felhívni rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államok mostani elnöke, Barack Obama fekete.

Ilyen alapon persze több épületet is megjelölhettek volna – az Egyesült Államokban máshol is laknak feketék –, de valóban Obama a világ egyik leghíresebb színesbőrűje: a Google 205 millió találatot dob a nevére. Ezt az eredményt még Martin Luther King (72,4 millió), Snoop Dogg (60,1 millió), Miles Davis (161 millió) vagy Kendrick Lamar (41,9 millió) se tudja utolérni. Csak Michael Jordan (312 millió) előnye tűnik behozhatatlannak; talán ha az elnökből profi kosaras vagy sikeres polgárjogi aktivista lenne, vagy csinálna egy jó west coast hip hop lemezt, fordulna a kocka.

Quentin Tarantino ezt a témát egyébként már húsz éve feldolgozta filmen, csak ő kevésbé híres és teljesen fiktív négerekkel, és akkor még nem volt Google Maps.

Ponyvaregény - "Niggerhulla-tároló!"

A Google-nek nem először kellett magyarázkodnia az Obama családhoz kapcsolódó keresőkifejezések miatt. 2009-ben sértő képek jelentek meg Michelle Obamáról, az elnök feleségéről. Akkor a Google nem távolította el a majompofájúra fotosoppolt First Lady képét. A vállalat elnézést kért mindenkitől, akit megbántottak a keresési találatok, de a sértő képeket annak ellenére sem törölték, hogy azok az elnök feleségét ábrázolták.