Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Szupervékony tévét fejlesztett az LG

2015.05.20. 17:20

Az LG Display már a januári CES-en is ódákat zengett az OLED technológiáról, így nem meglepő, hogy a legújabb tévéjüket is ilyen panellel szerelték föl. Az ebben rejlő lehetőségeket jól példázza az új készülék: az 55 hüvelykes képernyőjű tévé kevesebb mint 1 milliméter vastag, így a tömege sem éri el a két kilót.

Az új tévét az LG nem szériadarabnak szánta, csak egy prototípusnak, de már ez is jól mutatja, hogy milyen lehetőségeket kínál az OLED technológia.

olede
Fotó: LG

Nem túlzás azt állítani, hogy a kísérleti modell közelebb áll egy poszterhez, mint egy hagyományos tévéhez. A szupergirhes tévét egy mágneses alátéttel lehet a falra rögzíteni; ha szeretnénk máshová tenni a készüléket, csak le kell kaparnunk a falról.

Hiszek egy OLED-ben

Az OLED-et nem csak az LG tartja a tévégyártás új irányvonalának. Mivel az OLED (organikus fénykibocsátó dióda) képernyőkben van egy szervesvegyület-réteg is, emiatt könnyen formálhatók; az OLED-kijelzők nemcsak hihetetlenül vékonyak, de hajlíthatók is lehetnek. (Rossz nyelvek szerint az ipar a hajlított tévékkel próbálja kiküszöbölni az LCD technológia rákfenéjét, a rossz betekintési szöget: mivel az LCD-k képe oldalról sokkal rosszabbul látható, mint a plazmáké vagy a képcsöves tévéké, inkább hajlított kijelzőt gyártanak, amit eleve szemből kell nézni.)

Az OLED további előnye, hogy a szerves vegyület a saját fényét is sugározhatja, így nincs szükség háttérvilágításra, így végeredményként jobb kontrasztarányt kapunk, mint a hagyományos LCD tévékkel.

Az LG arra számít, hogy idén 600 ezer, jövőre 1,5 millió OLED tévét adhatnak el.