16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Az ELTE-t megszállták a zsidó gyíkemberek

2015.05.21. 12:47

Szerdán írtuk meg, hogy a Google bocsánatot kért, amiért a Google Maps a nigga house és a nigger house keresőkifejezésekre a washingtoni Fehér Házat dobta ki. Azóta kiderült, hogy nem amerikai specialitásról van szó: a magyar keresőkifejezések legalább olyan bizarr találatokat eredményeznek.

nigga house.png

A Google bocsánatot kért

A cikk megjelenése után a Google hazai képviselete megkeresett bennünket, hogy tolmácsoljuk a cég hivatalos álláspontját. Íme:

Néhány pontatlan keresési eredmény is feltűnt a Google Mapsen, amiknek nem szabadott volna. Bocsánatot kérünk az okozott kellemetlenségért. A munkatársaink már dolgoznak a probléma elhárításán.

Írjuk csak be a Google térképén a keresőmezőbe, hogy felcsúti törpe, és máris megkapjuk a Pancho Arenát – ez nagyjából ugyanolyan színvonalas poén, mint Obama leniggerezése. Aki nem érti a viccet: az értelmi szerző ezzel arra próbált utalni, hogy a Felcsúton született miniszterelnök, Orbán Viktor alacsony. De a magyar lelemény nem éri be ennyivel, akadnak még érdekes találatok:

  • Globális háttérhatalom: erre a Rózsavölgyi Közösségi Házat, illetve a Magyar Tudományos Akadémiát listázza a Maps.
  • Zsidó gyíkemberek: Eötvös Loránd Tudományegyetem.
    eotvos
  • Liberális férgek: a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél, a Nyugat Média és Világháló Egyesületnél, valamint a Hídfő Kft-nél találjuk őket.
  • Illuminátus: Budapest, Szabadság tér. Az utcaképi nézet szerint három kosárlabdázó kissrác irányítja a világ egyik leghatalmasabb szervezetét.

Ezeket a titulusokat természetesen nem a Google találta ki, hanem a felhasználók. Erre több módszer is kínálkozik.

Az első, legelterjedtebb opció az úgynevezett Google Bomb: ha elárasztunk egy oldalt a megfelelő keresőkifejezésekkel, és elhelyezünk egy linket a megcélzott oldalra, a Google algoritmusa érvényes találatként értelmezheti a keresést.

Google Bomb Miserable Failure.png

A másik, kicsit bonyolultabb lehetőség, hogy létrehozunk egy saját vállalkozást a Mapsen. Ha ezt a Google jóváhagyja, később átírhatjuk a cég címét, és ezután már a felhasználók is hozzáköthetnek látszólag működő vállalkozásokat, tetszőleges nevekkel és címekkel. Ezt a trükköt a Search Engine Land szúrta ki, de azt ők sem tudják, hogy az Obamát érintő rasszista bejegyzéseket hogy sikerült hozzáadni a rendszerhez. Ugyanakkor a Google térképén a Fehér Házat 3159 felhasználó értékelte. Mivel a hozzászólók nagy része megemlítette a niggahouse-fiaskót, valószínű, hogy a Google a keresésnél épp emiatt listázta automatikusan a Fehér Házat.

A harmadik, ma már nem elérhető szerkesztési módszert maga a Google iktatta ki. A Maps korábban a felhasználók által is szerkeszthető volt: a Google így próbálta meg kitölteni azokat a hézagokat a térképen, ahová ők már nem jutottak el az autóikkal. A Map Makerrel viszont sokan visszaéltek – egy felhasználó nemrég rárajzolta a térképre az Android robotfiguráját, amint lehugyozza az Apple logóját –, így a Google bizonytalan időre felfüggesztette a szolgáltatást.

apple-vs-android-google-maps-easter-egg

Ha pedig egyik opció sem jön be, elképzelhető, hogy a Google saját magát tréfálja meg: ha a keresőszónak megfelelő várost, utcát, földrajzi helyet nem talál a térképen, a sima webes találatoktól kér segítséget, és ha a legjobb találatok gyanúsan sokszor hivatkoznak egy földrajzi helyre, megkockáztatja a térképen is azt találatként. Mivel emiatt a cikk miatt a kereső a "zsidó gyíkemberek" kifejezésre az Indexet dobja ki előkelő helyen, várhatóan néhány órán belül a térkép is a szerkesztőségünket fogja kiadni az ELTE épülete helyett.

És ezzel végre helyreáll a világ rendje.  • Hírek
  • Hírek