Gizella
9 °C
15 °C

Főhet a fejük az online párkeresőknek

2015.05.22. 15:21

A világ egyik legforgalmasabb felnőtt partnerkereső szolgáltatását, az AdultFriendFinder nevű netes oldalt törték fel ártó szándékú hekkerek a közelmúltban. A támadás során 3,9 millió felhasználó személyes adataihoz jutottak hozzá a támadók, akik nyilvánosságra is hozták az adatbázist.

A 63 milliós tagságú oldalról eltulajdonított adatokban a hétköznapi személyes információk mellett, mint a lakhely, a felhasználói név, irányítószám vagy az emailcím, szerepeltek az ennél kicsit ritkábban elárult dolgok is, mint például a szexuális irányultság, illetve annak jelzése, hogy az illető a házassága mellé keres-e kalandot magának.

További érdekesség, hogy olyan felhasználók adataihoz is hozzáfértek a támadók, akik korábban ugyan regisztráltak, de aztán töröltették magukat az oldalról.

Az adatcsomag publikálása után szinte azonnal vírusos üzenetek tömkelege érkezett az oldalon használt és most nyilvánosságra került levélcímekre. A listán amúgy brit hivatalnokok, katonák és más köztisztviselők is szerepelnek.

A nyilvánosságra hozott adatok elemzéséből az is kiderül, hogy bár az AdultFriendFinder fiatal, párkereső nők ingyenesen elérhető profiljával hirdeti magát, valójában csak a felhasználók töredéke nő. A 26 939 brit emailcímből csak 1596 tartozott egészen biztosan nőhöz, vagyis 16 férfira jut egy nő az oldalon.

Az oldal üzemeltetői természetesen borzasztóan sajnálják a történteket, és nagyon szorosan együttműködnek a hatóságokkal az elkövetők kézre kerítése, illetve a további támadások megakadályozása miatt.