Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Ijesztő dolgokat tud a Google

2015.05.28. 23:18
Kezeli a pénztárcákat, ismeri az ujjlenyomatunkat, meghallgatja a zenénket, és még azelőtt válaszol, hogy feltennénk a kerdést. A csütörtökön megnyitott Google I/O fejlesztői konferencián kiderült, hogy miket tud a világ legnagyobb keresőcége.

Az elmúlt évben 600 millió ember szerezte meg élete első mobiltelefonját, és minden tíz eladott mobilból nyolcon Android fut - mutatott rá a Google globális jelentőségére a keresőcég termékekért felelős embere, Sundar Pichai. Ezután hamar rá is tért a lényegre, aminek a részletei már kiszivárogtak: jön az Android M verzió, melyben a rendszer felhasználói élményének javítására fókuszálnak.

Ezen belül is hat kiemelt területre:

  1. Az alkalmazások engedélyei. Az egész le lesz egyszerűsítve, és amikor az appok először vesznek igénybe funkciókat (például a kamerát, vagy a földrajzi helyzetünket), akkor még egyszer rákérdeznek, hogy ezt tényleg engedélyezzük-e az appnak. Ez jó ötlet, mert a telepítéskor a legtöbben átugorják az engedélykérés részt, az viszont elgondolkodtató, ha egy tök egyszerű alkalmazás a működése közben valamiért a tartózkodási helyünket akarja megtudni.
  2. Gördülékenyebb lesz az átmenet az appok és a Chrome böngésző között, és ha a böngészőben elmentünk egy jelszót, akkor azt az app is használni fogja.
  3. Az alkalmazások közt is gördülékenyebb kapcsolat lesz, kevesebbszer kell majd kiválasztani, hogy egy linket milyen alkalmazással akarunk megnyitni, mert az Android M ezt magától ki fogja találni.
  4. Viszlát Google Wallet, hello Android Pay. A megbukott fizetési rendszert lecserélték, és az újat hatalmas támogatottsággal indítják el. Legalábbis az Egyesült Államokban, ahol 700 000 kereskedőnél és több mint ezer alkalmazással lehet használni a mobilba épített bankkártyát.
  5. Tényleg rendszerszinten beépítik az ujjlenyomat-olvasó támogatását, ami szerintem a legjobb újítás az összes közül. Nem szívesen pötyögöm be nyilvánosan a titkos PIN-kódomat, mintámat vagy jelszavaimat, mert mindegyiket tök egyszerűen le lehet lesni. Az ujjlenyomatunkat ráadásul nemcsak beléptetéshez lehet majd használni, hanem az appok is hozzáférnek.
  6. A töltés és energiamenedzsment is okosabb lesz. Egy Doze nevű funkció a beépített szenzorok segítségével találja ki, hogy használjuk-e a készüléket, és ha nem, akkor mélyebben alvó módba teszi, hogy kevesebb energiát pazaroljon el.

Ezek mind az operációs rendszer részei, és a fentieken kívül még rengeteg alkalmazás új verzióját jelentette be a Google. Ilyen például a Google Now, a Photos és a Maps. Az Android M egyelőre csak fejlesztői változatban tölthető le a Nexus 5, 6 és 9 készülékekre.

Ja és egy Fenderen játszik, amin a D egy kicsit mintha el lenne hangolva

Az Androidnak fontos része a Google Now, ami nagyon komoly fejlődésen ment keresztül. A személyi asszisztens sokkal proaktívabb és intelligensebb lesz. Például amikor megérkezünk a repülőtérre, a beszállókártyánk automatikusan meg fog jelenni. Az már tényleg hátborzongató, amit Apama Chennapragada mutatott be: a Now on Tap nevű funkció olyanokat tud, hogy ha éppen Skrillexet hallgatunk, és kimondjuk azt a kérdést, hogy “Mi a csávó igazi neve?”, a Google a környezet elemzésével kitalálja, hogy a zenészre gondoltunk, és elő fogja dobni nekünk, hogy Sonny John Moore. Még jó, hogy egyelőre a zene minőségét nem elemzi.

A Google Photos is kulcsfontosságú, hiszen ezzel tudjuk elmenteni a fényképeink másolatát a Google szervereire. Ezt az alapjaitól újratervezték, és korlátlan méretű helyet kapunk a nagy felbontású fotók és videók online tárolásához. A fényképek akár 16 megapixelesek is lehetnek, míg a videókat 1080p-ben menthetjük el.

Mivel a piaci bővülés nagy része a fejlődő országokban várható, a Google előadói hosszasan részletezték, hogy milyen extrák segítik majd a rossz minőségű, akadozó kapcsolaton való böngészést. Ezekben az országokban (India, Kína és hasonlók) lesz olyan, hogy Youtube Offline, amivel a lementett videókat 48 órán át, internetelérés nélkül meg tudjuk nézni. A Google Maps offline térképein pedig most már az útvonaltervezés és irányított navigáció is működni fog.

Street view biturbó

A Google is egyedi módon próbálja megközelíteni a virutális valóságot. A Facebook megvette ennek a területnek az úttörőjét, az Oculus Riftet, a Microsoft meg inkább a kiterjesztett valósággal próbálkozik a HoloLens sisakkal, amely a virtuális és a valós dolgokat keveri egymásra.

A Google a virtuális valóságot tartja izgalmasabbnak, de úgy látszik a Google Glass után már nem akar még egy drága hardvert piacra dobni. Viszi tovább a papírból összehajtogatható VR-sisak, a Cardboard koncepcióját, melynek az új változata már 6 colos mobilokkal, sőt még az iOS-szel is kompatibilis.

Kevésbé meglepő a Street View folyamatos fejlődését látva, hogy a Google a virtuális tartalmak előállítását is kiemelten kezeli. A Jump nevű projekt keretében lesznek olyan eszközei, akár 16 kamerával, amelyek teljes körpanorámát rögzítenek, és ha ezeket elkezdik használni az emberek, akkor lesz is mit nézegetni a VR-sisakokkal. A Google adja hozzá az algoritmusokat is, amelyek a térbeli felvételeket összefűzik, és a Youtube is lejátssza majd az így készített videókat.

Vasak nélkül

Meglepő, de a Google I/O konferenciával kapcsolatos jóslatok közül semmit sem jött be abból, ami az új hardverekről szólt. Két új Nexus mobilról beszéltek, de egyet sem láttunk, és a hordható kütyük sem a tudni vélt módon fejlődtek tovább. Az okosórákon futó Android Wear legnagyobb újdonsága, hogy több alkalmazás reagál majd a hangutasításainkra. A „dolgok internete” kategóriába tartozó kütyük pedig kapnak egy új operációs rendszert, a Brillót, aminek minimális hardverigénye lesz, és állítólag figyeltek, hogy elég biztonságos is legyen.

A Google I/O konferencia nyitóbeszédéből egyetlen általános tanulságot tudunk levonni: a keresőcég rengeteg dologgal foglalkozik, ezért minden újítás már csak apró kis morzsának tűnik. Nincs itt semmi szokatlan, felháborító vagy meglepő, legfeljebb rezignáltan legyinthetünk, hogy igen, a keresőcég még többet tud rólunk, még szervesebb része lett az életünknek, mint tavaly ilyenkor.