Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Tartályban szimulálnak hurrikánokat

2015.06.03. 09:28

 Miami Egyetem tengerkutatói hatalmas beltéri tartályt (SUSTAIN, Surge–Structure–Atmosphere Interaction Facility ) építettek, amiben a legkeményebb hurrikánok szeleit és hullámait szimulálják. Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű kísérlete, hogy megértsük a pusztító trópusi viharok fizikáját. A szimuláció segít javítani a hurrikán-előrejelzést és azt is, hogy a legnagyobb valószínűséggel melyik épület vészeli át a legerősebb hullámokat.

Amerikában június elsején beköszöntött a hurrikánszezon. A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Intézet (NOAA) jóslása szerint a közép-csendes-óceáni térségben a viharok száma átlag feletti, az Atlanti-óceánon pedig átlag alatti lehet. Ez az El Niño jelenségnek köszönhető, ami a szelekre is hatással van. A szél hullámainak szimulálására máshol is van lehetőség, többek között Kiotóban, Heidelbergben és Marseille-ben, de a SUSTAIN az egyetlen, ahol legalább 252 km/h-val süvítő szelet képesek modellezni.

A tartály 20 méter hosszú, 6 méter széles, az oldalai átlátszó akrilból készültek, így leginkább egy óriási, nyugodt akváriumra hasonlít. Egy gombnyomásra viszont a lapátok zavarni kezdik a vizet, és ventilátorlapátok gyorsítják a tartályban keletkező szelet. A végeredmény egy 5-ös erősségű hurrikán modellje (ez a legnagyobb erősség a hurrikánskálán).

Brian Haus, a SUSTAIN igazgatója a tartályban tanulmányozná a tenger és levegő találkozásánál levő nedves légréteget. Korábbi tanulmányban, a SUSTAIN egy kisebb verziója kimutatta, hogy a súrlódási ellenállás szél és víz között nagyobb szélsebességnél máshogy viselkedik. Régebbi tanulmányok kimutatták azt is, hogyan terjednek szét az olajfoltok a vihar útvonalán, és hogy milyen erős hálóra van szükség, hogy a tenyésztett halakat biztonságban tarthassák, míg a vihar elvonul. A tartály vizének hőmérséklete és sótartalma is változtatható, így a klímaváltozás egyes tényezőit is lehet vizsgálni, például azt, hogy gyors szeleknél mennyi szén-dioxid mozog a légkör és az óceán között. A tartályba kis épületeket is ragasztanak, hogy megtudják mennyire bírják a szimulált hurrikánokat.

A SUSTAIN adatai fejlesztenék a modellt, ami a hurrikánok hatásait előrejelezi. Például, a NOAA minden évben változtat a modellen, hogy előrejelezzék a vihardagályokat. Ez a modell már kezeli tehát az árapályt is, de még nem tartalmazza a hullámtevékenységeket – ezen egít majd a SUSTAIN.