Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Ennyi volt: emberszerű párnákal fognak beszélgetni Japánban

2015.06.05. 21:05
Japán híradásunkat olvassák. Szeptemberben jönnek az ember alakú és bőrszerű anyagból készülő párnák a fejükbe épített mobiltelefonnal. Ha minden jól megy, hamarosan beszélgetni is lehet majd velük.

A Hugvie nevű párna értelme, hogy csökkentse a stresszt, ami a távoli emberekkel való telefonálás közben érheti a japán embert. A cél, hogy a felhasználó közelebb érezze magát ahhoz, akivel telefonon beszél.

maxresdefault

A telefonáló és beszélgető párnát egy ágyneműgyártó cég, az ipari szöveteket gyártó Toyobo és az ATR távközlési kutatóintézet együtt fejleszti. Az egészet a számunkra talán nehezen megérthető számtalan egyéb ok mellett az a felismerés motiválja, hogy az emberek jobban érzékelik a másik jelenlétét, ha két vagy több érzékük - mondjuk a hallás és az érintés - egyszerre vannak működésben.

„Találtunk egy olyan szövetet, amelynek segítségével jobban érezhető az emberi jelenlét” — mondta az Oszakai Egyetem robottechnológiai professzora. A fejlesztők egy olyan rendszer kifejlesztésén is gondolkodnak, amely a párnával való beszélgetést is lehetővé tenné.

A Hugvie párnákat főleg gyermekintézményeknek és idősotthonoknak szánják. 80 centis párna a mobil nélkül átszámítva 24 ezer forintba fog kerülni, a gyerekváltozat kicsit olcsóbb lesz.