Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Drón leplezi le a puskázó kínai diákokat

GettyImages-460843424
2015.06.05. 09:22

Minden évben ilyenkor több mint 9 millió kínai tinédzser tölti meg a vizsgatermeket, hogy megcsinálják az úgynevezett gaokaót, egy rendkívül kemény, két napon át tartó, lexikális tudásra építő vizsgát. Ez alapján dől el, hogy ki melyik egyetemre jut be. A vizsgázók közülük több mint kétmillióan egyáltalán nem jutnak be a felsőoktatásba, a többieknek pedig az egész karrierútjukat meghatározza ez a vizsga, mert minden egyetem egy adott iparághoz illeszkedik. 

Nem csoda, hogy ekkora tét és nyomás mellett gyakori a csalás. A felügyelők és a csalók folyamatos macska-egér harcot játszanak. Ma már ott tartunk, hogy az iskolák drónokat vetnek be a csalók ellen, így észrevehetik azokat, akik például rejtett fülhallgatókat használnak, bemondják a kérdéseket valakinek, az meg megnézi a válaszokat.

A hatrotoros drónnal a terület fél kilométeres körzetében képesek venni a rádióhullámokat, aztán beazonosítják a pontos helyüket. Lojang város vizsgázói a csúcstechnológia bevetése miatt talán idén már nem próbálkoznak, viszont más területeken még le vannak maradva a hatóságok. Sok helyen ujjlenyomat-olvasókat is használnak, mert nagyon sokan okos embereket béreltek fel, hogy megírják helyettük a vizsgát. 

Ezzel megint megerősödtek a különböző rádiós csalások. A Quartz összeszedett néhány elképesztő példát. Az alábbi képen például egy szemüvegbe épített apró adó-vevő látszik:

spymain-chinanews

Persze a rendszerekbe áramforrás is kell, túl sok energiát már nem pakolnak ebbe részébe, két elem bármikor elfér az ölben:

spyshirt2

Nem kevés munka lehetett az alábbi megoldás sem, sikerült pénztárca méretűre zsugorítani az alábbi berendezést:

spywallet