Öt éven belül jön az űrinternet

2015.06.12. 11:27

A SpaceX egyre közelebb kerül ahhoz, hogy űrinternetet biztosítson a Föld lakosságának. A vállalat már elindította az engedélyeztetési eljárást, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pedig jelenleg is vizsgálja Elon Musk cégének ötletét. A terv szerint négyezer apró műhold segítségével a legeldugottabb helyekre is szélessávú internetet juttatnának.

Az űrinternetet már Bill Gates is szívesen megvalósította volna a kilencvenes években, csak neki nem volt hozzá űrvállalata, és valószínűleg sokallta a projekt 9 milliárd dolláros összköltségét, pedig a szaúdi herceg is beszállt volna támogatónak. Próbálkozott már űrinternettel a LightSquared is, a projektjüket az FCC is jóváhagyta. Mivel azonban a rendszerük zavarta a légiforgalomban részt vevő gépek radarját, végül nem lett belőle semmi.

Működő példa is létezik. Az O3b Networks ma 12 műholdat tart Föld körüli pályán, amikkel 40 ügyfelet látnak el interneteléréssel – például a Pápua Új-guineai Műszaki Egyetemet. Hazai példaként a vanNetet említhetjük: náluk jelenelg 22 Mbit/s a maximális letöltési, illetve 6 Mbit/s a maximális feltöltési sebesség a műholdas hálózaton, nagyvállalati ügyfelek részére. Ezek a cégek az Eutelsat műholdjait használják; a SpaceX olcsóbb pikoműholdakkal biztosítaná a szolgáltatást.

A SpaceX-nek a műholdas internet bevezetéséhez meg kell győznie az összes célországot, illetve alkalmazkodnia kell a helyi szabályozásokhoz. Az iparági szakértők szerint ez nem lesz egyszerű, de Musk azt mondja, ez legyen a legkisebb baj: ő már a marsi kolonizációra fókuszál, ami a SpaceX legfontosabb célkitűzése. Kommunikációs rendszerre a Marson is szükség lesz. Musk a földi próbára csak pilot programként tekint, pedig a SpaceX egyik legjövedelmezőbb bevételforrása lehet.

A SpaceX tavaly már megkötötte a szükséges szerződéseket, hogy 2017-től asztronautákat szállíthasson, és ha minden a tervek szerint megy, öt éven belül internetszolgáltatóvá válhatnak. A Goolge és a Fidelity egymilliárd dollárral támogatták a projektet.  • Hírek
  • Hírek