Alfréd
-2 °C
2 °C

Bekapcsolták az ország leggyorsabb számítógépét

2015.06.18. 12:18

Magyarország legnagyobb, a világ 308. legnagyobb szuperszámítógépét adták át szerdán a Debreceni Egyetem Kassai úti részlegén – írja az MTI. Gaál István kancellári megbízott szerint a Debreceni Egyetem a szuper-számítástechnika hazai központjává vált, és ez a szerepe a jövőben erősödni fog. A másfél milliárd forintba kerülő beruházás elkészültéhez az egyetem 100 millió forinttal járult hozzá.

Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetemen folyó munkát. A szuperszámítógépekkel szemben állított legfontosabb elvárásként az adatok feldolgozását és tárolását említette, melynek a most átadott, Leó névre keresztelt szuperszámítógép maximálisan megfelel.

Nagy Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Információs Fejlesztési Intézetének igazgatója az átadón kiemelte: a „Szuper-számítástechnika a felsőoktatásban” nevet viselő projekt határidőre elkészült, amivel Magyarország minden eddiginél előkelőbb helyet foglal el a számítástechnika területén.